Declarația finală de la summitul din Elveția privind pacea în Ucraina a fost aprobată de 80 din cele 93 de state participante, potrivit unei liste publicate duminică de gazdele elvețiene. Între țările care nu au susținut declarația se numără șase state din grupul G20 al principalelor economii ale lumii – Brazilia, Mexic, Arabia Saudită, Africa de Sud, India și Indonezia.
Nici Armenia, Bahrein, Thailanda, Libia, Emiratele Arabe Unite, Columbia și Vaticanul nu au semnat documentul.
Conferința de pace pentru Ucraina, organizată la cererea Kievului și la care Rusia nu a fost invitată, a avut loc sâmbătă și duminică în stațiunea elvețiană Burgenstock.
„Rusia și liderii săi nu sunt pregătiți pentru o pace justă,” a acuzat duminică președintele ucrainean Volodimir Zelenski în finalul summitului privind pacea în Ucraina desfășurat în Elveția, a consemnat AFP, citată de Agerpres.
„Noi trebuie să ne facem treaba, să nu ne gândim la Rusia, să facem ce avem de făcut. Deocamdată Rusia și liderii săi nu sunt pregătiți pentru o pace justă. E un fapt,” a insistat Zelenski.
Rusia poate negocia pacea „mâine, dacă se retrage de pe teritoriul nostru,” a adăugat el, în condițiile în care președintele rus Vladimir Putin a afirmat că este gata de negocieri.
Vineri, președintele ucrainean a descris condițiile enunțate de președintele rus pentru o încetare a focului și reluarea negocierilor de pace drept un ultimatum în care nu se poate avea încredere. Într-un discurs susținut mai devreme în fața responsabililor din Ministerul de Externe rus, Putin a promis că va ordona o încetare imediată a focului dacă Ucraina își retrage trupele din cele patru provincii ale sale revendicate de Rusia și renunță la aspirația de aderare la NATO.
Rusia nu a fost invitată la summitul privind pacea în Ucraina desfășurat în stațiunea de lux elvețiană Burgenstock.
Duminică, în conferința de presă din finalul summitului, Zelenski a mai asigurat, în răspuns la o întrebare a presei, că Ucraina nu este „dușmanul” Chinei și că aceasta din urmă poate ajuta țara sa.
China a fost acuzată de contribuție la efortul de război rus prin furnizarea de componente, iar Beijingul a ales să nu participe la reuniunea din Elveția întrucât și Moscova a fost absentă.