Reclamă
Reclamă

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat că se așteaptă să se ia decizii importante la summit-ul G7 în privința țării sale, în condițiile în care războiul cu invadatorii ruși continuă. „O mare parte a summit-ului va fi devotată Ucrainei, apărării noastre și rezistenței noastre economice”, a scris liderul de la Kiev într-o postare pe rețeaua Telegram.

Anterior, guvernul american anunțase că G7 a făcut progrese în ceea ce privește procesul de utilizare a activelor rusești înghețate pentru sprijinirea Ucrainei. Zelenski, care urmează să participe la summit-ul G7 din Italia, ar urma să semneze și noi acorduri de securitate cu SUA și Japonia.

Statele G7 – Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit și Statele Unite – au fost susținătoare ferme, atât financiar, cât și militar, pentru Ucraina invadată. Activele rusești în discuție au fost înghețate de G7 și de Uniunea Europeană la momentul în care Rusia a lansat invazia în Ucraina.

Reclamă

Conform legislației internaționale, țările nu pot să confiște aceste active de la Rusia și să le dea Ucrainei, însă activele generează dobânzi importante – în jur de trei miliarde de dolari pe an. Ideea aliaților Ucrainei este de a utiliza creativ aceste dobânzi.

Un plan ar fi acela de a lua împrumuturi pentru Ucraina de aproximativ 50 de miliarde de dolari pe an, urmând ca dobânda de la aceste împrumuturi să fie plătită cu dobânda obținută din activele rusești. Cu toate acestea, din punct de vedere juridic, planul nu este deloc simplu, iar G7 și UE vor trebui să rezolve o mulțime de dificultăți tehnice înainte de a putea pune un astfel de plan în aplicare.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro