Consilierii locali din Vaslui au aprobat, joi, în cadrul ultimei ședințe, suspendarea la cerere a plăţii chiriilor, redevenţelor şi a prestaţiilor datorate bugetului local, pe perioada stării de urgenţă.
Hotărârea municipalității îi vizează pe cetățenii, persoane fizice sau juridice, care pot dovedi că şi-au întrerupt în totalitate activitatea ca urmare a efectelor deciziilor luate de autorităţile din România pe parcursul stării de urgenţă, decretată în luna martie. Pentru a beneficia de suspendarea plăţilor, vasluienii vor trebui să depună o solicitare scrisă în acest sens şi o declaraţie pe proprie răspundere din care să rezulte întreruperea totală a activităţii.
O altă măsură, adoptată în cadrul aceleiași ședințe, prevede și o reducere de 50% a cuantumului chiriilor, redevenţelor şi a prestaţiilor datorate bugetului local al municipiului Vaslui, de către persoanele fizice şi juridice care şi-au întrerupt parţial ori şi-au redus activitatea ca urmare a efectelor deciziilor emise de autorităţile în această perioadă.

PSD a depus un proiect similar, care vizează toată țara și care a fost adoptat, miercuri, de către Camera Deputaţilor. Acesta ar permite chiriașilor să solicite amânarea plății chiriilor pe perioada stării de urgență.
 „Locatarii – operatori economici, practicanţi ai profesiilor liberale, entităţile juridice de drept privat – a căror activitate a fost întreruptă sau a căror venituri sau încasări au scăzut cu cel puţin 15% în luna martie 2020 faţă de media ultimului an calendaristic în perioada de aplicare a stării de urgenţă, persoanele fizice afectate economic direct sau indirect în perioada de aplicare a stării de urgenţă pot amâna la cerere, fără plata de dobânzi şi penalităţi, plata chiriei pentru folosinţa imobilelor înregistrate ca sedii, puncte de lucru sau locuinţe”. se arată în textul propunerii.
Proiectul urmează să ajungă la preşedintele Iohannis pentru promulgare, deci se așteaptă decizia şefului statului, în această privință.