Angajatorii nu vor mai avea voie să țină salariile angajaților secrete. Iată ce a decis Parlamentul European.

Parlamentul European a adoptat, joi,  o directivă care prevede că salariile nu vor mai fi secrete și angajatorii trebuie să ia măsuri în cazul diferențelor salariale mai mari de 5% între bărbați și femei. 

Conform noilor reglementări, angajatorii trebuie să ofere informații transparente angajaților pentru a compara și a evidenția discrepanțele salariale între genuri.

Salariile nu vor mai fi secrete

Un comunicat al Parlamentului European menționează că lucrătorii și reprezentanții acestora au dreptul la informații detaliate despre salariile individuale și medii, în funcție de gen. Interdicția salariului secret implică eliminarea clauzelor contractuale care blochează divulgarea remunerației și solicitarea de informații despre remunerația altor categorii de lucrători.

Din punct de vedere legal, sarcina probei în cazul discriminării salariale se transferă de la angajat la angajator. În cazul în care un angajat reclamă nerespectarea principiului egalității de remunerare, legislația națională ar trebui să oblige angajatorul să demonstreze lipsa discriminării.

Schimbări radicale la sistemul de pensii! Senatorii au votat chiar astăzi. Se modifică totul

Anunțurile de locuri de muncă și titlurile acestora trebuie să fie neutre din perspectiva genului, iar procesele de recrutare să fie nediscriminatorii. Dacă raportarea salarială relevă o diferență de cel puțin 5% între femei și bărbați, angajatorii trebuie să analizeze salariile împreună cu reprezentanții angajaților.

Angajatorii vor fi amendați

Statele membre vor institui sancțiuni, cum ar fi amenzi, pentru angajatorii care nu respectă normele. Un angajat prejudiciat de încălcarea normelor are dreptul la despăgubiri.

Directiva introduce pentru prima dată în legislația europeană drepturile persoanelor non-binare și discriminarea multiplă. Aceste drepturi includ informații și protecție împotriva discriminării salariale. 

Pentru a intra în vigoare, directiva trebuie aprobată oficial de Consiliu și semnată și publicată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Regulile vor intra în vigoare la 20 de zile după publicare.

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.