Este vorba despre Austria, țară care a impus deja carantina pentru cei nevaccinați, însă a decis și un lockdown total la nivel național începând de luni. Cancelarul Alexander Schallenberg a spus că aceste restricții dure vor dura maximum 20 de zile și că vaccinarea împotriva COVID va deveni obligatorie începând cu 1 februarie 2022, informează BBC.

De luni se intră în lockdown

Așadar, începând de luni, oamenii din Austria vor lucra de acasă dacă job-ul permite acest lucru, magazinele neesențiale se vor închide, iar școlile vor rămâne deschise doar în cazul copiilor care nu pot învăța online. Măsurile vor fi în vigoare până pe 12 decembrie, dar vor fi reevaluate după 10 zile.

Aceste restricții vin în contextul în care Austria a înregistrat un număr record de cazuri de coronavirus, însă și rata de vaccinare este cea mai scăzută din Europa de Vest. Multe alte țări europene impun noi restricții pe măsură ce numărul de cazuri crește.

„Nu vrem un al cincilea val”, a declarat Schallenberg după o întâlnire cu guvernatorii celor nouă landuri ale Austriei într-o stațiune din vestul țării.

Vaccinarea anti-COVID va deveni obligatorie

Ultimele cifre arată o rată de incidență de 990,7 cazuri la 100.000 de persoane săptămâna trecută, iar ministrul Sănătății, Wolfgang Mückstein, a spus că un lockdown total reprezintă singura soluție.

Dacă măsurile anunțate de cancelar vor intra în vigoare, Austria va deveni prima țară din UE care va impune vaccinare obligatorie anti-COVID.

Și alte țări europene impun noi restricții

Din cauza pandemiei de coronavirus, și alte țări din Europa au început să ia măsuri de restricție. Slovacia a anunțat și ea noi restricții pentru persoanele nevaccinate. De asemenea, Cehia a decis să interzică accesul celor care nu sunt imunizați la o serie de servicii. Țările de Jos au introdus un lockdown parțial la finalul săptămânii trecute.

Și în Germania se iau măsuri de restricție pentru cei nevaccinați, mai ales că aici pandemia face ravagii din nou.

Directorul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, Hans Kluge, a avertizat că urmează o iarnă grea. El a dat vina pe rata insuficientă de vaccinare, dar și pe „relaxarea măsurilor preventive și răspândirea variantei Delta, mai transmisibilă”.