Reclamă

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) va propune Ministerului de Finanțe o serie de reglementări care să includă o reducere a tarifelor RCA, după retragerea licenței companiei Euroins.   

Concret, ASF va propune raportarea polițelor RCA la tarifele de acum un an, pentru a permite societăților de asigurare să reducă costurile și să ofere prețuri mai avantajoase pentru clienți.  

ASF va propune Ministerului de Finanțe “raportarea polițelor RCA la tarifele de acum un an”

Valentin Ionescu, directorul de stabilitate financiară din cadrul ASF, a declarat că autoritatea va renunța temporar la taxa de 1% pe care o încasează de la societățile de asigurare, pentru a veni în sprijinul cetățenilor care vor o poliță RCA. El a adăugat că societățile de asigurări vor folosi tarifele din martie 2022, iar ASF va avea grijă să asigure stabilitatea pe piața RCA.  

ASF publică tarife de referință pentru polițele RCA, care sunt indicatori pentru clienții companiilor de asigurare. Deși aceste tarife nu sunt obligatorii, de regulă, firmele de asigurare le iau în considerare atunci când calculează prețurile pentru polițe. În ultimul an, polițele RCA s-au scumpit cu circa 20%, iar reducerea tarifelor ar putea aduce un pic de alinare pentru consumatori.  

Euroins Romania a pierdut autorizația de funcționare, ceea ce a făcut ca cei care au încheiat polițe RCA la această companie să se întrebe cum își vor recupera banii plătiți și ce se va întâmpla cu polițele lor.  

Decizie de ultimă oră a ASF! Va propune Ministerului de Finanțe “raportarea polițelor RCA la tarifele de acum un an”

Cum poți să îți recuperezi banii plătiți pe polița RCA Euroins 

Potrivit reprezentanților Euroins, cei care au încheiat polițe de Răspundere Civilă Auto pot denunța contractele de asigurare și pot recupera primele de asigurare plătite proporțional cu perioada cuprinsă între momentul denunțării și cel al expirării duratei de valabilitate a contractelor.   

De asemenea, cei care invocă un drept de creanță împotriva Euroins Romania după producerea unor riscuri acoperite printr-o poliță de asigurare valabilă, între data retragerii autorizației de funcționare și cea a denunțării contractelor de asigurare, pot solicita deschiderea dosarului de daună la Fondul de garantare a asiguraților (FGA), în acord cu prevederile art.12 din Legea nr.213/2015.  

Lista completă cu opțiunile pe care cei care au încheiat polițe de Răspundere Civilă Auto le au este publicată pe site-ul companiei. Această decizie a afectat 2,5 milioane de români care au polițe RCA la Euroins.  


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2025 Editura Substantial SRL – substantial.ro