Reclamă

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a comunicat vineri o hotărâre a Curţii de Apel Bucureşti care clarifică soarta clădirii Cathedral-Plaza: aceasta va fi demolată. Sentința vine după respingerea cererii de intrare în legalitate, ultimul obstacol care putea împiedica demolarea. Costurile estimate pentru această operațiune sunt între 5 și 8 milioane de euro.

„Curtea de Apel Bucureşti s-a pronunţat azi pe ultimul dosar care ar fi putut să împiedice demolarea Cathedral-Plaza şi a respins cerea de intrare în legalitate a acestei clădiri, definitiv. Asta înseamnă că după încă câteva formalităţi juridice, această clădire va fi demolată în baza dispoziţiei pe care am semnat-o acum 2 ani”, a declarat primarul Nicuşor Dan.

Procesul împotriva clădirii Cathedral-Plaza a început acum 18 ani, din cauza unei autorizații de construire nelegale emise în 2006. În 2010, Curtea de Apel Suceava a stabilit în mod clar nelegalitatea acesteia. În 2013, un alt litigiu, finalizat cu o decizie a Curţii de Apel Ploieşti, a impus demolarea efectivă de către primarul Municipiului Bucureşti. Cererea de intrare în legalitate a fostul proprietarului clădirii a fost în sfârșit respinsă.

În urma deciziei, sarcina demolării revine Primăriei Capitalei, conform hotărârilor Curții de Apel Ploiești și Tribunalului Dâmbovița. Costurile vor fi achitate inițial de Primăria Capitalei, dar se intenționează recuperarea lor de la Primăria Sectorului 1, cea care a eliberat autorizația nelegală. „Costul de demolare este undeva între 5 şi 8 milioane de euro şi el o să fie plătit de Primăria Capitalei, aşa cum a spus instanţa şi o să fie solicitat de la Primăria Sectorului 1”, a spus Nicuşor Dan.

În momentul de față, demolarea nu poate începe imediat din cauza unei suspendări temporare a actului de demolare, aceasta fiind legată de litigii anterioare privind intrarea în legalitate. Primarul a afirmat că, de acum, se vor face pregătiri pentru reluarea procesului la tribunal și urmează demersurile pentru expertiza tehnică necesară demolării finale.

Nicușor Dan a subliniat că proiectul tehnic de demolare necesită o expertiză prealabilă, pentru a stabili calea optimă de urmat, asigurându-se că toate procedurile vor fi gata în momentul soluționării completelor litigii.


Reclamă

Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro