Parlamentul European este așteptat să adopte zilele acestea o directivă, prin care, să fie introdus salariul minim european. Mai clar, salariul se va calcula în funcție de salariul mediu pe economie din fiecare stat membru UE. Dacă acest lucru se va întâmpla, atunci salariul minim din țară ar putea crește cu suma de 500 de lei.
Eurodeputatul Dragoș Pîslaru a vorbit despre acest lucru. Politicianul susține că este nevoie de un astfel de salariu. El spune că la noi în țară sunt peste două milioane de oameni care se descurcă extrem de greu cu salariul minim. Atunci când trecem printr-o criză, exact ceea ce se întâmplă acum, oamenii nu își mai pot acoperi cheltuielile și necesitățile.
Salariul minim va crește!
”Salariul minim statuează un principiu destul de clar: dacă munceşti, ar trebui să ai suficienţi bani ca să ai un trai decent. Prin urmare, salariul minim european e acel salariu care să-ţi ajungă să nu mori de foame. Deci trecem de la o decizie arbitrară, în care politicienii spun că mai dau 100 de lei, la un sistem automat”, a declarat acesta, la News.ro.
Dragoș Pîslaru spune că dacă va fi inflație, adică va fi afectată puterea de cumpărare, datorită acestei directive europene, salariul minim va crește cu rata inflației. De asemenea, dacă va exista creștere economică, și salariul minim va crește.
Din păcate, țara noastră este una dintre statele cu cele mai mici salarii medii. Cu ajutorul acestei directive, salariul minim național ar putea crește cu 500 de lei. Totul s-ar putea întâmpla în aproximativ doi ani de zile.
Când vom avea un salariu mai mare
„Evident, a avea o astfel de creştere dintr-o dată, abrupt, ar fi o dificultate destul de mare. Dar a avea o înţelegere clară de a pune nişte indicatori care să permită ajustarea în sensul de a recupera între salariul mediu şi salariul minim, mi se pare un lucru care se poate face. În doi ani de zile, guvernele ar trebui să transpună directiva europeană la nivel naţional”, a mai declarat acesta.
În prezent, cele mai mici salarii medii sunt înregistrate în Bulgaria, România și Grecia.