Înainte de 2020, ratele mortalității din cauza bolilor de inimă au scăzut în rândul adulților în SUA, dar creșterile ratelor de deces cauzate de boli de inimă, în special în rândul adulților mai tineri, au crescut în timpul Covid-19.
Rata mortalității cauzate de boli de inimă în SUA a scăzut în rândul adulților cel puțin din anii 1990.
Cu toate acestea, o analiză a datelor din 2020 a constatat că ratele de deces din cauza unor boli de inimă au crescut în rândul adulților din toate grupele de vârstă. Indiferent de sex, rasă și grupuri etnice, în special în rândul adulților mai tineri.
Tot mai multe decese din cauza bolilor de inimă
„Creșterile ratelor de deces cauzate de boli de inimă în 2020 au reprezentat aproximativ 5 ani de progres pierdut în rândul adulților la nivel național și aproximativ 10 ani de progres pierdut în rândul adulților mai tineri și adulților negri non-hispanici”, au spus cercetătorii americani.
Cercetarea preliminară urmează să fie prezentată la Asociația Americană a Inimii „Sesiunile științifice 2022” din Chicago în perioada 5-7 noiembrie.
Pandemia de Covid-19 a perturbat multe aspecte ale vieții de zi cu zi, inclusiv accesul la asistență medicală preventivă, ceea ce ar fi putut duce la întârzieri în detectarea și tratarea bolilor de inimă.
„Ne așteptam să vedem o creștere a ratelor de deces prin boli de inimă în rândul adulților, totuși amploarea creșterii a fost izbitoare”, au adăugat cercetătorii.
Din 2010 până în 2019, rata națională de deces prin boli de inimă a scăzut cu 9,8%. Cu toate acestea, în 2020, rata a crescut cu 4,1 la sută.
Creșterile ratelor de deces prin boli de inimă au fost deosebit de mari în rândul adulților mai tineri, care au experimentat aproximativ 10 ani de progres pierdut.
Printre adulții cu vârste între 35 și 54 de ani, decesele cauzate de boli de inimă au scăzut cu 5,5% între 2010 și 2019, dar au crescut cu 12% în 2020.
În rândul adulților cu vârste între 55 și 74 de ani, ratele de deces prin boli de inimă au scăzut cu 2,3% între 2010 și 2019. În schimb, au crescut cu 7,8% în 2020, arată rezultatele.
Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că, deși descoperirile necesită investigații suplimentare, dovezile tot mai mari sugerează că persoanele care au avut infecție cu Covid-19 pot prezenta un risc crescut de apariție a bolilor cardiovasculare noi sau agravate, care ar fi putut fi un factor în creșterea ratelor din 2019 până în 2020.