Reclamă
Reclamă

Decesele cauzate de conflictele civile și bătăliile din întreaga lume, care au avut loc în ultimii trei ani, au crescut la cel mai înalt nivel din ultimele trei decenii, potrivit unui nou raport publicat de The Guardian.

Cercetările efectuate de Institutul de Cercetare a Păcii din Oslo (Prio) au arătat că, în timp ce numărul deceselor pe câmpul de luptă a scăzut comparativ față de ultimii doi ani, din 2021 și până acum, numărul total al deceselor cauzate de conflicte, care includ și civili, a crescut la cel mai înalt nivel din ultimii 30 de ani.

Această creștere a deceselor de pe câmpul de luptă din ultimii trei ani a fost determinată de invazia rusă a Ucrainei, bombardamentele Israelului asupra Fâșiei Gaza și războiul civil din regiunea Tigray din Etiopia.

Reclamă

Deși numărul deceselor legate de conflict a scăzut anul trecut, datorită încetării focului din Tigray, au fost raportate încă 122.000 de decese legate de războaie în 2023, peste 71.000 de persoane au fost ucise în Ucraina și aproximativ 23.000 în Gaza în mai puțin de trei luni.

De asemenea, studiul a arătat că amploarea conflictului global a crescut substanțial, cu 59 de zone de conflict diferite înregistrate în 34 de țări, deoarece mai multe state se confruntă cu mai multe bătălii simultan.

Siri Aas Rustad, autorul studiului și profesor de cercetare la Prio, a declarat: „Violența în lume este la cote maxime. Cifrele sugerează că peisajul conflictelor a devenit din ce în ce mai complex, cu mai mulți actori care operează în același timp în aceeași țară”.

„Am văzut o mulțime de conflicte extrem de violente, care s-au suprapus în ultimii câțiva ani: Gaza, Ucraina și Etiopia”, a spus ea.

Rustad a spus că și conflictele devin mai complexe, mai mult de jumătate dintre țări luând parte la mai mult de un conflict la un moment dat, iar șapte țări având chiar mai mult de trei conflicte deodată. Ea a spus că acest lucru se datorează parțial Statului Islamic și altor grupări islamiste armate care operează în mai multe țări din Orientul Mijlociu, Africa și Asia.

„Creșterea conflictelor de stat poate fi atribuită în parte extinderii Statului Islamic în Asia, Africa și Orientul Mijlociu și creșterii numărului altor actori nestatali care se implică în conflicte, cum ar fi Jama’at Nusrat al-Islam wal-Muslimin”, a spus Rustad, referindu-se la alianța grupurilor jihadiste militante care operează în Maghreb și Africa de Vest.

„Această dezvoltare face din ce în ce mai dificil pentru grupurile de ajutor și organizațiile societății civile să manevreze peisajul conflictului și să îmbunătățească viața oamenilor obișnuiți.”

Africa a rămas regiunea cu cel mai mare număr de conflicte de stat, cu 28 de zone de conflict separate. Studiul arată că numărul conflictelor din Africa aproape s-a dublat în ultimul deceniu, iar continentul a înregistrat peste 330.000 de morți pe câmpul de luptă din 2021.

Atât în America de Nord, cât și în Sud au fost înregistrate, pentru prima dată, cele mai multe conflicte non-statale, fiind 36 în total. Mexicul a rămas cea mai violentă țară, cu aproape 14.000 de morți în urma conflictelor.

„Este o îngrijorare continuă să vedem noi conflicte extrem de violente care apar mai des decât înainte”, a spus Rustad.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro