Reclamă
Reclamă

O anchetă recentă realizată de Pacient în România dezvăluie cazul unui bărbat de 60 de ani care a decedat subit în centrul din Călugăreni, județul Mureș. Incidentul s-a petrecut la doar trei luni după ce acesta a supraviețuit unei infecții severe, fiind tratat în azil timp de 50 de zile, fără a fi transportat la spital, la decizia directorului.

Un dosar penal privind moartea bărbatului este deschis de șase luni, fără progrese în anchetă. DGASPC Mureș, instituția responsabilă de controlul centrelor, nu a intervenit. În azilul din Călugăreni locuiesc 200 de persoane, deși ar trebui să fie restructurat pentru a avea doar 50 de beneficiari până la sfârșitul anului.

Sora bărbatului decedat, Rodica Merdariu, a declarat: „Am rămas șocată când mi s-a spus că Nelu a murit, și la o oră și jumătate ne sună de la poliție: știți că fratele a murit. Nu am fost anunțată oficial.”

Reclamă

În certificatul de deces este specificată o moarte violentă prin asfixie mecanică. În noaptea morții, un singur asistent și o femeie de serviciu, care vorbea doar maghiara, supravegheau 221 de persoane. Lipsa unei instruiri adecvate și a personalului suficient fac situația din centru extrem de precară.

Directorul centrului, Lorand Schmidt, a recunoscut că nu are suficienți bani pentru cursuri de prim-ajutor, menționând că „anul acesta avem 0 lei pentru formare și perfecționare profesională.”

Cazul lui Ioan Merdariu este doar unul dintre multiplele exemple de neglijență medicală din acest centru. În 2022, bărbatul a suferit de o infecție la picior, fiind tratat de directorul centrului fără succes. Rodica Merdariu povestește: „50 de zile l-a ținut că îl tratează dânsul… lăsăm să moară ca un câine? Și animalele se îngrijesc în ziua de azi.”

În ciuda numeroaselor semnalări, nu s-au făcut nici anchete interne, nici audieri ale angajaților de către poliție. Centrul de Resurse Juridice a intervenit, denunțând situația gravă și comparând-o cu cele din azilele groazei din Ilfov și Mureș de anul trecut.

Georgiana Pascu de la CRJ a declarat: „Spunem că este o chestiune deosebit de gravă deoarece România a fost deja condamnată în această materie de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.”

În concluzie, centrul din Călugăreni funcționează în condiții precare, cu personal insuficient și neinstruit adecvat, punând în pericol viața beneficiarilor săi. Dosarul penal deschis pentru decesul lui Ioan Merdariu rămâne blocat, în timp ce alte cazuri de neglijență și deces continuă să apară.

Reclamă
Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro