Reclamă

Europa trebuie să plătească până la importul de gaz natural lichefiat, să se roage pentru o iarnă blândă și să reducă cererea de energie.

Deoarece, orice sabotare a infrastructurii sau chiar reduceri mai profunde ale aprovizionării rusești ar face raționalizarea energiei electrice sau întreruperile de curent aproape inevitabile. Chiar dacă Europa reușește să se încălzească și să mențină luminile aprinse în această iarnă. Va avea o provocare mult mai mare să reumple spațiul de stocare epuizat anul viitor decât pentru a îndeplini obiectivul Uniunii Europene de a construi stocuri la 80% din capacitate până în noiembrie anul acesta.

A depășit acest obiectiv. Iar stocarea, în prezent în jur de 90%, este un tampon. Dar oprirea gazului prin rețeaua Nord Stream din Rusia până în Germania lasă un gol. În ciuda aprovizionării crescute din alte părți.

Rusia a redus fluxul

colaj substantial

Rusia a redus progresiv fluxurile de gaze prin Nord Stream. Și, de asemenea, prin alte rute, după sancțiunile occidentale ca răspuns la războiul din Ucraina care a început în februarie. Gazul prin Nord Stream s-a oprit complet în septembrie.

Analiştii estimează deficitul de gaz la aproape 15% din cererea medie europeană în timpul iernii. Ceea ce înseamnă că trebuie să reducă consumul pentru a trece de sezonul de încălzire cu cerere de vârf.

„Situația va rămâne foarte fragilă”, a declarat Cuneyt Kazokoglu, director de economie energetică la FGE.

Consumul de gaze casnice din Germania a crescut la sfârșitul lunii septembrie la cel mai ridicat nivel din martie din cauza unei perioade de frig. Iar cererea a fost cu aproximativ 14% peste media pe patru ani 2018-2022. Acest lucru reprezintă o amenințare.

Germania, cea mai mare economie a Europei, este unul dintre cei mai mari importatori de gaz rusesc de pe continent. Și este cea mai expusă întreruperii aprovizionării și a fost deosebit de activă în elaborarea planurilor de adăpostire a industriilor și a consumatorilor.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro