Reclamă

Debitul Dunării la intrarea în România, în data de marți, 8 octombrie, este de 6.900 de metri cubi pe secundă și este prognozat să crească în următoarele cinci zile, la 7.300 de metri cubi pe secundă, conform Administraţiei Apele Române, citată de Agerpres. Această valoare prognozată este aproape dublă față de media multianuală a lunii octombrie, care este de 3.850 mc/s.

Administrația Națională Apele Române precizează că supraveghează în mod constant sectorul românesc al Dunării. „Debitul Dunării la intrarea în ţară (în secţiunea Baziaş) este astăzi de 6.900 mc/s şi va fi în creştere în următoarele 5 zile, ajungând, în jurul datei de 13 octombrie, la un debit de 7.300 mc/s,” conform prognozei Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor. Se estimează că în intervalul 14-15 octombrie, debitele Dunării vor scădea ușor până la 7.200 mc/s.

În contextul acestei perioade, Dunărea a mai înregistrat un debit similar, de 7.400 de metri cubi pe secundă, la intrarea în ţară, în zilele de 30 septembrie – 1 octombrie.

Specialiștii explică faptul că nivelurile maxime atinse de Dunăre pe sectorul românesc, de la Corabia până la Fetești, sunt influențate de precipitațiile din bazinul său și viiturile propagate din bazinul superior al Savei și de pe afluenții principali. Totuși, nivelurile actuale rămân sub cotele de atenție, ceea ce înseamnă că, deși Dunărea se află în regim de ape mari, debitele sunt tranzitate în siguranță pe sectorul românesc, iar riscul de inundații este redus.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro