Reclamă

Debitul fluviului Dunărea, pe sectorul de la intrarea în România, urmează să ajungă la un maxim de 7.600 mc/s în următoarele cinci zile. Această valoare este de două ori mai mare comparativ cu media multianuală a lunilor septembrie și octombrie, conform datelor publicate joi de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) și valabile pentru perioada 26 septembrie – 3 octombrie, indicate de Agerpres.

Hidrologii au raportat că, până pe 2 octombrie, debitul Dunării la secțiunea Baziaș va crește până la 7.600 mc/s, urmând ca apetul să staționeze cu o mică tendință de scădere în ultima zi a prognozei. Chiar și atunci, debitele vor rămâne cu mult peste mediile multianuale de septembrie (3.800 mc/s) și octombrie (3.850 mc/s).

În aval de Porțile de Fier, debitele Dunării vor continua să crească, cu excepția ultimelor zile ale intervalului prognozat, când se așteaptă o scădere pe sectorul Gruia – Bechet.

Prognoza pe râuri, pentru intervalul 26 septembrie – 2 octombrie, prevede debite medii zilnice relativ staționare în primele două zile. Totuși, în următoarele trei zile, sunt estimate creșteri pe majoritatea râurilor, începând cu cele din vestul țării. Sunt posibile scurgeri de pe versanți, torenți, pâraie și creșteri importante de niveluri și debite pe unele râuri din zonele de deal și de munte, ca urmare a precipitațiilor prognozate, sub formă de aversă, care se anunță a fi mai cantitativmente semnificative și a propagării.

Debitele râurilor vor avea o tendință de scădere pe 2 octombrie, cu excepția cursurilor mijlocii și inferioare ale râurilor mari, unde vor continua să crească prin propagare.


Reclamă

Share.

Tânăr jurnalist de 25 de ani, absolventă a Facultății de Litere din Craiova, promptă atunci când vine vorba de redactarea articolelor de calitate, Mădălina a mai profesat în domeniu pentru cunoscute publicații din branșă. Iubește autenticitatea și este mereu la curent cu tot ceea ce se întâmplă în domeniul pe care a ales să-l urmeze. Este dinamică, informată și gata să facă față oricărei provocări, indiferent cât de dificilă pare.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro