La 6 iunie 1944, a început cea mai mare debarcare militară planificată din cadrul celui de-Al Doilea Război Mondial, vizând schimbarea cursului războiului pe frontul de vest al Europei. Operațiunea, codificată sub numele de „Overlord”, a inclus debarcarea pe plajele din Normandia și a implicat aproximativ 156.000 de soldați aliați, conform portalului history.com.
Discuțiile interaliate care au condus la această operațiune au avut loc la Conferința de la Quebec, între 14 și 24 august 1943, după cea de-a doua conferință de la Washington din mai 1943, sub coordonarea premierului britanic Winston Churchill și a președintelui american Franklin D. Roosevelt. În cadrul conferinței, a fost autorizat planul descriptiv al COSSAC (Statul Major al Comandamentului Suprem Aliat), care a abordat detaliile debarcării, și a fost aprobată debarcarea americană în Italia.
Generalul britanic Frederick E. Morgan, conducător al COSSAC, a avut responsabilitatea coordonării planurilor de pregătire a operațiunii. Alături de acesta, generalul maior american Ray Barker a acționat ca adjunct. Discuțiile pentru această debarcare au început la conferința de la Casablanca, în ianuarie 1943, și au continuat până la venirea lui Eisenhower și Montgomery, în ianuarie 1944.
Serviciile de informații germane anticipau o posibilă debarcare a aliaților în Franța, pregătind linia defensivă denumită Zidul Atlantic. Pentru a induce inamicul în eroare, aliații au desfășurat o serie de operațiuni de înșelăciune, inclusiv utilizarea agenților dubli și a transmisiilor radio false.
„Ziua Z” a început cu câteva ore înaintea zorilor, când mii de parașutiști au desantat pe plajele Utah și Sword, cu scopul de a tăia rutele de evacuare ale germanilor. La ora 6:30 a.m., trupele americane au început debarcarea amfibie pe plajele Utah și Omaha, în timp ce forțele canadiene și britanice au debarcat pe plajele Gold, Juno și Sword începând cu ora 7:40 a.m. Pe parcursul zilei, aproximativ 156.000 de soldați aliați au pus stăpânire pe plajele Normandiei. Estimările arată că peste 4.000 de soldați aliați au fost uciși, iar mii au fost răniți sau dați dispăruți.
În mai puțin de o săptămână, aliații au reușit să debarce peste 326.000 de soldați, 50.000 de vehicule și 100.000 de tone de echipament. Până la sfârșitul lunii iunie, aliații cuceriseră portul Cherbourg și debarcaseră peste 850.000 de oameni și 150.000 de vehicule în Normandia, îndeplinind primul obiectiv esențial al campaniei: stabilirea unui cap de pod ferm.
Sprijinul aerian a fost crucial pentru succesul operațiunii din Normandia. La sfârșitul lunii august 1944, forțele aliate ajunseseră la Sena, Parisul fusese eliberat, iar germanii fuseseră îndepărtați complet din nord-vestul Franței. Pregătirile aliaților vizau continuarea războiului pe teritoriul Germaniei.
Debarcarea din Normandia a marcat începutul sfârșitului pentru armata germană, care avea să capituleze la 7 mai 1945. Operațiunea „Overlord” a fost o lovitură crucială și în plan psihologic, limitând capacitatea Germaniei de a trimite trupe suplimentare pe frontul de est. La 8 mai 1945, aliații au acceptat capitularea necondiționată a Germaniei.