Limba română s-a îmbogățit de la o generație la alta, fiindcă au fost transmise tot felul de proverbe și expresii. Printre acestea se găsește și „Cuiul lui Pepelea”, o expresie populară care are la bază un basm.

Expresia „Cuiul lui Pepelea” face referire la un motiv ascuns cu ajutorul căruia cineva se amestecă în treburile altcuiva. Se poate zice că scopul final îl reprezintă luarea abuzivă a unui drept, legându-se de un pretext, prin punerea într-o situaţie stânjenitoare a celuilalt.

Istoria expresiei „Cuiul lui Pepelea”

Pepelea reprezintă un personaj din creația populară, care și-a vândut casa moștenită de la părinții săi, dar și-a păstrat drept de proprietate asupra unui cui din perete. Drept urmare, acesta venea zi de zi să își pună căciula în cui, iar după aceea să o ia de acolo.

Bărbatul a ales să își vândă locuința pentru că era foarte sărac și a obținut o sumă frumușică de bani de la o persoană bogată din sat. Pepelea a cerut ca un cui dintr-un perete să rămână în proprietatea lui, fiindcă fusese bătut acolo de unul dintre strămoșii săi. Doar că personajul basmului avea un motiv ascuns, el s-a asigurat așa că are un pretext să vină și să plece din casă când are chef.

Sursa: Pexels

Într-una din zile bărbatul a venit și a agățat în cui o sacoșă plină cu diferite merinde: ceapă, brânză, slănină, usturoi, nişte murături etc. şi n-a mai venit să o ia de acolo. După câteva zile produsele s-au alterat și au început să capete un miros urât, iar lumea din sat râdea de situația stânjenitoare a noului proprietar.

Drept urmare, cumpărătorul nu a mai suportat situația respectivă și s-a mutat într-o altă localitate. În felul acesta Pepelea a rămas și cu banii și cu casa.

Personajul principal provine dintr-un basm din care s-a inspirat şi scriitorul Vasile Alecsandri pentru piesa de teatru „Sânziana şi Pepelea”, unde eroul, după mai multe peripeţii, izbuteşte să se însoare cu o domniţă frumoasă foc, în pofida bogaţilor săi rivali.