Reclamă

Capitala țării are 6 sectoare bine dezvoltate. Fiecare dintre cartierele Bucureștiului are o istorie aparte. Fie vorba de lucruri mai vechi sau mai noi, cert este că niciun cartier nu are o poveste mai puțin interesantă. La fel stau lucrurile și în cazul cartierului Regie.  

Cu siguranță ați auzit de acest cartier. Mulți poate că locuiesc chiar acolo. Însă, majoritatea nu aveau habar de ce acest cartier poartă tocmai acest nume. Chiar nu ai fost curios să afli niciodată? Ei bine, a sosit momentul să-ți cunoști mai bine zona în care locuiești.

Istoria cartierului Regie

Cartierul este situat în partea de vest a orașului. Chiar pe malurile râului Dâmbovița. Acest cartier este unul dintre cele mai mici din capitală. Este alcătuit din mai multe cămine studențești, iar delimitarea lui este de la nordul Șoselei Virtuții până la vest de Calea Crângași. În plus, acesta mai este delimitat la sud de Bulevardul Iuliu Maniu, iar la est de Șoseaua Orhideelor, Calea Giulești și Bulevardul Regiei.

Istoria cartierului a început din 1848, atunci când s-a construit Moara de apă Ciurel. Un secol mai târziu, pe locul acesteia s-a ridicat fabrica de pâine, numită „Spicul.” Fabrica a rezistat aproximativ 6 decenii. În 2008 a fost demolată și a făcut loc unui complex rezidențial. În procesul de dezvoltare industrială al Bucureștiului a avut un loc important scoțianul Effingham Grant.

De unde vine, de fapt, numele cartierului „Regie” din București. Cei care locuiesc acolo sigur nu știau
wikipedia.ro

Effingham Grant a contribuit la numele pe care îl poartă astăzi acest cartier

Grant era secretarul din acele timpuri al Consulatului Marii Britanii. El a fost căsătorit cu Zoe Racoviță undeva in 1850. Acesta a deschis Fonderia de la Belvedere, iar mai târziu a deschis Manufactura de Tutun Belvedere. Ulterior, Grant a mai construit și un conac. Mai târziu, Manufactura de Tutun Belvedere a devenit Regia Monopolurilor Statului. De aici avea să primească acest cartier, numele de „Regie.”

În prezent, în cartierul Regie se află campusul studențesc cu același nume. Este cel mai mare campus din țară. În plus, acolo se află și câteva zone rezidențiale. Construcția căminelor studențești avea să înceapă undeva în anul 1961, urmând să se finalizeze 3 ani mai târziu. De-a lungul timpului au mai fost ridicate și câteva blocuri și locuințe.


Reclamă

Share.

Scopul ei este să profeseze în domeniul presei pentru a-și dezvolta abilitățile și pentru a pune în practică tot ce a învățat în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Curiozitatea, pasiunea de a scrie, dorința de a fi de folos, curajul, dispoziția de a fi conectată mereu la actualitate au determinat-o să își aleagă acest drum. Iși dorește să se promoveze, să se reinventeze și să se adapteze la schimbările presei.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro