Este una dintre cele mai folosite expresii de români, însă foarte mulți nu știu ce semnifică. Se pare că este mai mult decât o expresie. Cuca Măcăi este o comună din România, despre care nu foarte multe persoane știau că există.
Undeva pe lângă Râmnicul Vâlcea, se află comuna Cuca Măcăi. Unele persoane știau deja de existența acestei localități, însă mulți dintre noi credeam că este doar o expresie. Când auzi pronunțată expresia „Cuca Măcăi”, te trimite cu gândul undeva la capătul lumii. Sintagma populară te face să te gândești la un așezământ aflat la o foarte mare distanță. Localitatea apare pe hartă undeva pe pe șoseaua ce leagă orașul Pitești de Râmnicul Vâlcea.
Ce nu știe foarte multă lume despre Cuca Măcăi. Unde este localizată comuna care a dat naștere expresiei populare
Cobori Dealul Negru, mergi pe șoseaua ce leagă orașul Pitești de Râmnicu Vâlcea, iar înainte de popasul de la Dedulești, se formează un drum la stânga. Comuna argeșeană este localizată la câțiva kilometri după ce intri pe drumul la stânga. Vei merge pe un drum șerpuit, iar în jurul tău vei vedea livezi de pruni. Ajuns la destinație, vei da de comuna care aparține satului Măcăi.
Expresia „Cuca Măcăi” ne trimite cu gândul la o așezare îndepărtată și lipsită de prea multă civilizație. Adevărul este total diferit, deoarece locuitorii argeșeni sunt oameni destul de civilizați și înstăriți.
Sintagma populară are mai multe înțelesuri, precum „Ce nu înțelegi? Zici că ești de la Cuca Măcăi”, sau atunci când folosești expresia pentru a trimite pe cineva departe „Să te duci la Cuca Măcăi!”
Până în anul 1937, comuna argeșeană a fost împărțită în două comune: Cuca și Măcăi. Încercarea de unificare a celor două comune a început încă din anul 1897, iar în acea perioadă de timp, s-au unit și s-au despărțit de două ori, după cum a explicat Gheorghe Cernătescu, fostul edil.