Crăciunul este cel mai așteptat moment al anului pentru majoritatea dintre noi. Această sărbătoare îți umple sufletul de căldură și bunătate. Este sezonul în care te bucuri că oferi înaintea bucuriei de a primi.
Crăciunul ne aduce mai aproape unii de alții și ne dorim să fim mai buni. Cu această ocazie sărbătorim nașterea Domnului. Sărbătoarea vine cu o serie de activități specifice pe care nu le facem în restul anului, precum împodobirea bradului, colindatul sau anumite preparate culinare. Cu toții ne pregătim intens pentru această sărbătoare și ne bucurăm de reîntâlnirea cu cei dragi.
Scurta istorie a Crăciunului în România
Crăciunul alături de Paște, este una dintre cele mai importante sărbători românești. Deși astăzi simbolizează Nașterea Domnului, originile Craciunului sunt păgâne. La începuturi, Crăciunul simboliza perioada critica de la sfârșitul anului, când oamenii aveau nevoie de ritualuri de purificare pentru a putea incepe cu bine noul an.
Odata cu apariția creștinismului, Crăciunul este simbolul Nașterii Domnului. Deși s-a păstrat ritualul celor 12 zile care însemnau împrospătarea timpului care se ridică din haos pentru a reda lumii ordinea. Astfel, se păstrează și astăzi semnificația că Iisus Hristos este cel care ne aduce Lumina. De aceea, în unele zone din țară, este foarte important ca în noaptea de 24 spre 25 decembrie, să nu se stingă focul, adică lumina, obicei păstrat și în Ardeal.
Multă vreme, Nașterea Domnului era o sărbătoare comună cu Botezul Domnului, adică pe 6 ianuarie, însă în anul 354, Papa Liberiu a stabilit data oficială a Crăciunului pe 25 Decembrie.
Împodobirea bradului este o tradiție germană
De-a lungul timpului, Crăciunului i-au fost asociate o serie de obiceiuri care nu au legatură cu creștinismul. Printre acestea, se numară împodobirea bradului, care este o tradiție germană, de exemplu. La fel s-a întâmplat și cu Moș Crăciun, care se spune că, de fapt, a fost creat de un desenator american, Thomas Nast, undeva pe la 1863, avându-l ca inspirație pe imaginarul Moș Nicolae.
În România, există anumite tradiții sau obiceiuri care se mai practică în unele zone ale țări, mai ales la sate. În România, Crăciunul a început să fie sărbătorit după exemplul din afară fără așa multe tradiții și ritualuri.
Împodobirea bradului și venirea lui Moș Crăciun
Tradițiile Crăciunului au fost îmbogățite de la an la an. Cei mici îl așteaptă an de an pe Moș Crăciun care vine cu tolba încărcată de cadouri pentru copiii cuminți. Înainte de Crăciun se împodobește bradul cu ornamente de culoare roșie sau verde. Obiceiul bradului de Crăciun ar fi apărut în Germania, unde legenda spune că Sfântul Bonifaciu a ordonat tăierea stejarilor, venerați de păgâni. În cădere, stejarii au distrus toți copacii din prajmă, mai puțin bradul, care a devenit de atunci un simbol al acestei sărbători și este împodobit în seara de Ajun.
În România, există mai multe tradiții și obiceiuri de Crăciun, transmise din generație în generație. În satele din Oltenia, în Ajunul Crăciunului, gospodarii se trezesc dis-de-dimineață, aprind focul în sobă și ațâță jarul cu ajutorul unui vreasc, în timp ce rostesc o urare de Crăciun:
„Bună dimineața lui Ajun!
C-a venit într-un ceas bun.
Să ne-aducă: porcii grași și unturoși.
Și oamenii sănătoși,
Vacile cu viței, oile cu miei, scroafele cu purcei, cloștile cu pui, găinile cu ouă.
La anul și la mulți ani!”