Te-ai gândit vreodată de unde provin numele zilelor săptămânii? Ei bine, denumirea acestora se trage, de fapt, de la numele planetelor. Cu mult timp în urmă, zilele nu purtau o denumire. Timpul era divizat în luni cu foarte multe zile. Însă, pe parcurs, egiptenii au adoptat săptămâna cu șapte zile.
Astfel, aceștia au denumit zilele săptămânii după numele planetelor. În acest sens, românii au păstrat această decizie a egiptenilor care s-a răspândit în mai multe popoare.
Zilele săptămânii au fost denumite după numele planetelor
Un expert în informații a viralizat acest aspect pe internet. Oamenii au rămas surprinși. Cei mai mulți nu se așteptau la acest lucru, deoarece teoriile din istorie au oferit cu totul și cu totul alte informații cu privire la acest lucru. Astfel, ziua de Luni poartă denumirea împrumutată de la Lună. Marți vine de la planeta Marte. Miercuri vine de la Mercur, iar Joi de la Jupiter.
De asemenea, Vineri poartă denumirea de la planeta Venus, Sâmbătă de la Saturn. Dar cel mai interesant este faptul că ziua de Duminică provine de la Soare. În engleză ne putem da seama mult mai ușor. Sunday înseamnă ziua Soarelui, sau în traducerea exactă, Duminică.
Cum denumeau anglo-saxonii zilele săptămânii
Ziua Soarelui era numită Sunnandaeg sau mai simplu, duminică. Ziua lunii era numită Mohandaeg sau Luni. De asemenea, ziua lui Marte a devenit ziua lui Tiw. În plus, Mercur a devenit Miercuri. Jupiter a devenit ziua lui Thor, numindu-se astfel, Joi. Ziua lui Venus a fost denumită după soția regelui Odin, adică Frigg. Ziua lui Saturn a fost numită Saeternsdaeg, și anume, sâmbătă.
Astfel, zilele lunii au primit nume și au fost divizate în 7 zile ale unei săptămâni. Până când se termină luna calendaristică. Aceste lucruri au devenit mult mai simple pentru români. Întrucât, în trecut zilele săptămânii nu purtau niciun fel de nume, iar asta le îngreuna situația atunci când purtau dialoguri.