Nașterea Maicii Domnului este una dintre cele mai importante sărbători creștine. Aceasta o are în prim plan pe Fecioara Maria. În popor, această sărbătoare poartă denumirea de „Sfânta Maria Mică”. Nașterea Maicii Domnului, mama Mântuitorului este un prilej bun pentru a adresa rugăciunile și cererile noastre cu convingerea că acestea vor fi ascultate.
Maica Domnului ne ascultă rugăciunile astăzi
Sfânta Maria Mică marchează trecerea într-un nou an bisericesc. Astfel, Nașterea Maicii Domnului este prima sărbătoare din șirul praznicelor care vor urma în parcursul acestui an. Sărbătoarea este considerată una deosebit de importantă, aceasta reflectând aducerea pe lume a celei ce va avea să-L nască pe Iisus.
Părinții Maicii Domnului au fost Sfinții Ioachim și Ana, prăznuiți în biserica ortodoxă în curând. Conform Sfintei Scripturi, Arhanghelul Gavriil i-a prevestit mamei Maicii Domnului ca va avea să nască în curând: „Ano, Ano, vei naște pe fiica cea binecuvântată și se va chema numele ei Maria.”
În bisericile ortodoxe și catolice, astăzi au loc slujbe importante închinate Maicii Domnului. De altfel, Patriarhia Română transmite în toate parohiile spre a fi împărtășite credincioșilor cuvinte de învățătură (pastorala).
Credincioșii sunt îndrumați să se roage astăzi cu ardoare, Maica Domnului milostivindu-se de toate cererile. Cei care vor să ca Maica Domnului să mijlocească pentru iertarea păcatelor lor, dar și pentru ajutor grabnic se pot ruga astfel. Este mai mult decât folositor a se citi astăzi Paraclisul Maicii Domnului.
Rugăciunea are o deosebită putere. Aceasta este rostită de monahi și preoți, dar și de credincioși deopotrivă. Paraclisul Maicii Domnului se citește zilnic dacă există puțință. De altfel, în preajma examenelor vieții, a necazurilor sau supărărilor, rugăciunea este o adevărată mângâiere.
În România, dar și în străinătate, numeroși credincioși își sărbătoresc ziua de nume, cu acest prilej. Maria, Marian și celelalte derivate ale numelui sunt incluse pe lista sărbătoriților zilei.