Coronavirus pune stăpânire și pe România, fiind aproape de scenariul 4, adică peste 2.000 de persoane infectate. Sărbătorile Pascale se apropie, iar autoritățile susțin că cea mai critică perioadă, în care numărul infectărilor va crește considerabil, va fi imediat după sărbători.

Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului Matei Balş, susține că avertizările cu privire la situația critică ar putea fi șterse cu buretele dacă populația va înțelege cât de important este să stăm acasă. Managerul a ținut să menționeze faptul că virusul trăieşte în praf şi mizerie.

”Cea mai mare nevoie o reprezintă nevoia de calm şi de linişte. E o bătălie foarte complicată, mai ales că acest virus parşiv se ascunde în praf şi mizerie. Am rugat autorităţile locale să spele străzi parcuri pentru că acolo se ascunde virusul. Daca vom înţelege să stăm şi în casă de Paşti, atunci acea estimare, precum că după Sărbătorile Pascale am putea avea o problemă mare, ar putea fi ştearsă cu buretele. Dacă nu înţelegem acest lucru, acest scenariu va fi probabil la vedere”, a declarat la Antena 1, Adrian Streinu – Cercel.

Institutului Matei Balş este plin

”Dacă mă refer la Institutul Matei Balş, noi în momentul de faţă suntem la o capacitate de 20 de paturi de terapie intensivă şi conform planului alb, în următoarea lună trebuie să ajungem la 40 pentru ca după două luni să fie undeva la 60 de paturi de terapie intensivă. Asta în contextul în care un pavilion întreg a fost golit şi copiii, pentru că era vorba de un pavilion de copii, au fost transferaţi în alte clinici universitare în momentul de faţă acum punem adulţi. Din păcate, deja Institutul este plin şi luăm în calcul sistemul de backup şi anume relocarea pacienţilor uşori şi asimptomatici în hoteluri”, a mai spus Streinu – Cercel.

Managerul a precizat că persoanele de 40 – 60 de ani sunt cele care vor avea posibile probleme. De asemena, acesta a menționat faptul că aceste tipuri de virusuri îşi cresc virulenţa pe măsură ce trec de la un om la altul.