Vine Paștele, iar tuturor ne place să avem mesele pline cu tot ce trebuie. Din nefericire, carnea de miel va ajunge la un preț colosal. Puțini vor fi românii care își vor permite să pună pe masă carne de miel, așa cum prevede tradiția. Astfel, obiceiul ar putea fi înlocuit cu carne de pui sau de curcan.
Cât va costa un kilogram de carne de miel
Carnea de miel va ajunge la 40-45 de lei pe kilogram, anunță crescătorii. Un fermier care deține peste 2.000 de lei a vorbit pentru Observatornews.ro despre scumpirile care au loc. El spune că mieii care au apărut deja în țarcuri vor ajunge să cântărească până la Paște cam 20 de kg. Marea problemă este că s-ar putea să nu aibă cui să îi vândă.
Din cauza scumpirilor în lanț la energia electrică, combustibil și furaje, și carnea a ajuns să coste enorm. Conform acestuia, furajele s-au scumpit cu 30-35%. Pentru a acoperi aceste costuri imense, fermierul va vinde kilogramul în viu cu 20 de lei. Tăiat, mielul va ajunge la 45 de lei pe kg.
Cetățean: Nu ne mai permitem să luăm un miel întreg
„Lumea nu îşi permite. Ăsta este adevărul. Se trăieşte din ce în ce mai greu. Trebuie să ne limităm la toate, să avem grijă ce cumpărăm. Cumpărăm cât mai puţine. Din cauza preţurilor”, a declarat un român.
Cei care pur și simplu nu pot renunța la această tradiție caută tot felul de strategii pentru a ieși mai ieftin. Una dintre soluții este să împartă costurile cu rudele sau cu apropiații.
„Am luat doi anul trecut. În loc de doi mâncăm jumate acuma. Împărţim în două. Nu ne mai permitem să luăm unul întreg, că e scump, foarte scump”, a povestit un alt cetățean.