Pare că trăim vremuri turbulente, iar sistemele care ar trebui să ne asigure sănătate și siguranță sunt, paradoxal, ele însele bolnave.
„Solidaritatea Sanitară” își Strânge Rândurile
Federația „Solidaritatea Sanitară” a început deja acțiunile de protest, cu scopul de a face auzite vocile nemulțumite ale medicilor.
Ei vorbesc despre nerespectarea contractelor, despre orele suplimentare interminabile și despre riscul de a ajunge la capătul puterilor.
Peste 1.128 de medici s-au alăturat deja protestului și au demisionat din contractele de gărzi suplimentare.
Primele Semne ale Protestului
Și nu a durat mult până când efectele protestelor au început să se facă simțite. Unele dintre cele mai mari spitale din țară au anunțat că nu vor putea acoperi gărzile din cauza acestei forme de protest.
Un semnal de alarmă care ar trebui să ne facă pe toți să ne întrebăm: „Ce se va întâmpla dacă această situație va persista?”
Calendarul Protestelor
Pare că „Solidaritatea Sanitară” a pregătit un plan bine structurat pentru a-și susține revendicările. Astfel, au anunțat un calendar al acțiunilor de protest, care culminează cu declanșarea grevei generale în 27 iulie.
Acțiunile de Protest În Desfășurare
Pe 29 iunie urmează să fie lansat un nou protest inovativ. Apoi, pe 6 iulie, angajații din sănătate vor picheta unitățile sanitare din țară. Pe 12 iulie se va organiza un miting național în Piața Victoriei, urmat de greva de avertisment în 19 iulie și, în final, de greva generală în 27 iulie.
Dar, acestea nu sunt doar proteste. Acestea sunt semnale de alarmă, mesaje clare că lucrurile nu pot continua așa. Iar noi, ca simpli cetățeni, ne întrebăm: „Ce putem face pentru a ajuta?”
Probleme și Controverse
Dar nici protestul nu este fără probleme. Se pare că a apărut o problemă legată de legalitatea declanșării grevei, deoarece nu toți angajații care au semnat pentru grevă au folosit formularele Federației „Solidaritatea Sanitară”. De asemenea, Consiliul de Coordonare al Federației a constatat că a fost nevoie să prelungească perioada de strângere a semnăturilor pentru a rezolva această situație.
Modificările Legii
Pentru a complica și mai mult situația, între momentul în care s-a stabilit primul program de proteste și cel de desfășurare a acestora a intervenit modificarea legii dialogului social. Acum, Federația trebuie să actualizeze procedurile privind desfășurarea grevei.
O situație complicată, fără îndoială. Dar, în pofida tuturor dificultăților, „Solidaritatea Sanitară” nu pare să cedeze. Ba din contră, pare că protestul a luat o amploare mult mai mare decât se aștepta oricine.
Fără îndoială, următoarea perioadă va fi una plină de incertitudini pentru sistemul sanitar românesc. Toți ochii sunt acum ațintiți spre „Solidaritatea Sanitară” și acțiunile pe care le vor urma.