De ce zboară avioanele? O întrebare la care continuăm să răspundem până în ziua de azi cu mici ezitări. Nimeni nu poate spune clar de ce este posibil zborul cu avioanele. De mai bine de un secol zburăm folosindu-ne de avion dar nimeni nu ne spune exact sistemul de manifestare al portanței.
Portanța reprezintă suma tuturor forțelor generate de mișcarea unui fluid în jurul unui corp, mișcare oglindită pe un plan perpendicular în direcția principală de curgere a fluidului în care se află corpul. În aeronautică aerul este fluidul.
Teorema lui Bernoulli și întrebarea de ce zboară avioanele
Legea lui Bernoulli spune că presiunea unui fluid este invers proporțională cu viteza acestuia și viceversa. Idee a fost imortalizată în tratatul său „Hidrodinamica” din 1738. Cu mult timp înainte ca omul să inventeze aparate care zboară.
Potrivit acestei teoreme zborul avionului ar fi posibil prin forma aerodinamică a aripii avionului care favorizează zborul. Datorită formei aerul de deasupra aripii se deplasează cu o viteză mai mare decât aerul de sub aripă. Diferența de viteză este cheia zborului. Viteza de deasupra aripii exercită o presiune mai mică decât sub aripă. Iar diferența de presiune determină deplasarea aripii spre zona cu presiune mai mică, de deasupra, ridicându-se astfel de pe sol și deplasându-se prin aer.
Cu toate acestea teorema nu explică de ce viteza de deasupra aripii este mai are. Aerul care se sparge de botul avionului ar trebui să fie simultan împărțită deasupra și dedesubtul aripii. Nu explică de ce viteza mai mare a aerului de deasupra aripii conduce către o presiune mai mică. Cel mai important aspect este cel legat de faptul că nu spune de ce nu zboară invers avioanele. Din moment ce aripa își schimbă poziția când zburăm inverse, de ce este posibil? Până la urmă răspunsul la întrebarea „De ce zboară avioanele?” nu pare să fie oferit de Bernoulli.