Reclamă

Cei mai mulți dintre noi, aproape din reflex, începem să vânăm ceva dulce după fiecare masă.

Deci, care ar putea fi motivul din spatele acestor pofte de zahăr?

Să recunoaștem. Ne plac deserturile, iar pentru majoritatea dintre noi, eliminarea ultimului fel al mesei este cea mai grea parte a oricărei diete. Dieteticienii și experții în fitness vă sfătuiesc întotdeauna să excludeți cât mai mult zahăr din dieta dumneavoastră. Deoarece zahărul este o sursă de calorii goale, fără valoare nutritivă. De altfel, nu are nicio funcție de îndeplinit în corpul nostru. Se acumulează în celulele adipoase și duce la creșterea în greutate.

Dar în toate culturile, există o tradiție de a încheia o masă bună cu o rundă chiar bună de deserturi. Așadar, care ar putea fi motivul din spatele impulsului de a încheia o masă cu dulciuri? Să aflăm.

Un lucru comun

De ce vrem să mâncăm ceva dulce imediat după cină. Cum putem opri această obsesie
Pixabay

„După mesele tale, principala funcție a corpului, care consumă cea mai mare parte a energiei, este digestia. Și pentru că digestia necesită atât de multă energie, corpul dorește o doză de energie spike. Pe care îl primește sub formă de zahăr. Zahărul formează o sursă de energie rapidă.”, potrivit nutriționistului din Bangalore, Dr. Anju Sood.

Dorința apare dintr-un obicei de a-ți încheia masa cu un dulce. Consumul regulat de alimente bogate în zahăr și grăsimi duce la anumite conexiuni neurochimice în creier. Acestea declanșează automat pofta pentru aceste tipuri de alimente. Dacă ați asociat întotdeauna „încheierea mesei” cu ceva dulce, este dificil să găsiți închiderea dacă nu ați îndeplinit nevoia.

Pofta de zahăr după masă se poate datora și producției crescute de serotonină. Un neurotransmițător, care este asociat cu ridicarea stării de spirit. Se spune că consumul de zahăr (sau alți carbohidrați simpli) îmbunătățește absorbția aminoacidului triptofan. Triptofanul permite apoi o producție crescută de serotonină.

Deserturile cu zahăr determină creșterea nivelului de serotonină, ceea ce ne face să ne simțim mai fericiți, mai calmi și mulțumiți. Nivelurile inegale ale zahărului din sânge după masă pot declanșa, de asemenea, aceste pofte. Dacă masa dumneavoastră nu este bine echilibrată și conține în principal carbohidrați. Aceasta are ca rezultat o creștere imediată a nivelului de zahăr din sânge, pentru a scădea brusc după masă. Corpul tău nu se poate aclimatiza la această scădere a nivelului de glucoză și pentru a reveni la acest nivel ridicat, corpul tău tânjește la zahăr.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro