Zburând cu păsările. Dinți care cad. Un psihopat nebun te urmărește.

Pentru mulți dintre noi, visele noastre ne transportă într-o lume suprarealistă în care logica și rațiunea nu domnesc. Unii dintre noi ar putea chiar să aștepte cu nerăbdare să doarmă – și aventurile pe care le vom continua în visele noastre.

Dar toți fac o excursie de noapte în țara viselor? În timp ce cei mai mulți dintre noi își amintesc undeva în jur de unul sau două vise pe săptămână, unii oameni raportează o experiență subconștientă care seamănă mai mult cu o bandă goală. Printre noi sunt oameni care spun că nu visează niciodată. Un mic subgrup al populației – aproximativ unul din 250 de persoane – raportează că nu își amintesc niciodată un singur vis în viața lor, după cum a constatat un studiu din 2015.

1.Care este diferența între cei care visează și cei care nu

De ce unii oameni își amintesc mereu visele, iar alții le uită. Ce ne determină să facem asta
Pixabay

Ar putea fi ceva în neregulă în creierul oamenilor care spun că nu visează niciodată? Raphael Vallat, un specialist în cercetarea somnului și a viselor la Universitatea din California, Berkeley Sleep and Neuroimaging Lab, a oferit perspective pentru o serie dintre aceste întrebări. Vallat spune că visul „este una dintre ultimele frontiere în înțelegerea noastră a minții umane”.

Și învățarea despre amintirea viselor – de ce și cum de a-și aminti visele cuiva – poate ajuta oamenii de știință să rezolve unele dintre misterele minții care visează. Lucrările lui Vallat și alții din domeniu au scos la iveală o serie de informații interesante care par să-i separe pe visători de așa-numiții non-visători sau de oamenii care rar sau niciodată își amintesc visele.

2.Este a visa o experiență universală?

Dar mai întâi, probabil că ar trebui să clarificăm recordul: aproape toată lumea visează. De fapt, visarea poate ajuta la promovarea rezolvării problemelor, consolidarea memoriei și reglarea emoțională.

Dar nu toată lumea își amintește visele. Și, uitarea viselor este considerată complet normală în ceea ce privește sănătatea și funcționarea generală a creierului. Ca regulă generală, amintirile din visele noastre se estompează rapid. Când ne trezim, Vallat spune că codificarea memoriei este deosebit de fragilă.

Sunetul aspru al unui ceas cu alarmă este adesea suficient pentru a ne distrage atenția, împiedicând amintirile trecătoare ale viselor să fie înregistrate vreodată în memoria noastră pe termen lung. „A te trezi este ca și cum ai merge din aer în apă în timp ce ții nisip în mână”, a spus Vallat.

„A ține nisipul este ca și cum ai ține amintirea visului tău. Și încerci să te scufunzi în apă fără a pierde nisip în mână. Ideea este că este foarte greu să păstrezi această amintire fragilă a visului tău.”, a mai spus acesta.

Dar dintr-un motiv oarecare, unii dintre noi sunt mai buni decât alții în a ține vise. Și în timp ce știința mai are un drum lung de parcurs în înțelegerea amintirii viselor, se pare că diferențele creierului. Caracteristicile individuale și aspectele legate de visele în sine joacă un rol.

3.Artiști și ingineri

De exemplu, există unele diferențe de personalitate între visători și cei care nu visează. Vallat a arătat că lucrarea de pionierat a cercetătorului de vis Michael Schredl, care a folosit metode de testare a personalității, cum ar fi cadrul Big Five, pentru a înțelege modul în care trăsături precum nevroticismul sau deschiderea influențează amintirea viselor.

Visătorii tind să fie mai anxioși. Dar sunt și mai deschiși la experiențe și la oameni mai creativi. Analogia pe care o fac este că visătorii sunt artiștii, în timp ce cei care nu visează sunt inginerii.

Ideea este că unele aspecte ale vieții noastre de veghe pot influența unele aspecte ale vieții noastre de vis. Iar personalitatea influențează probabil atitudinea unei persoane față de visat în general. Cineva care tinde să fie mai logic și analitic, cum ar fi un inginer, poate nu s-ar gândi la vis. Și nu este o coincidență că cei mai interesați de visele lor își pot aminti și ele mai des.