Este acest titlu formal atât de important când vine vorba de membrii familiei?
Una dintre cele mai mari preocupări pentru tine ca părinte este probabil să-l înveți pe copilul tău să arate respect atunci când salută sau întâlnește oameni. Cum ar fi să spună „bună ziua” când este prezentat cuiva nou. Sau să folosească „te rog” și „mulțumesc” și titluri formale atunci când se adresează persoanelor în vârstă.
Unii părinți preferă să fie numiți „mama” și „tata” de către copiii lor. Iar pe unii nu îi deranjează să fie numiți pe prenumele lor. Atâta timp cât respectul este arătat prin acțiuni.
1.Copiii de astăzi au morale și convingeri diferite
În ultimul timp, am început să observăm un decalaj imens între generații când vine vorba de regula „respectă-ți bătrânii”. Este adevărat că respectul este legat de educația oferită de părinți sau de cultură. Dar lucrurile s-au schimbat destul de mult din cauza factorilor externi.
Încă putem vedea respect față de persoanele în vârstă. Dar metodele nu sunt aceleași. Copiii pot acum să se apropie de persoanele în vârstă și să le vorbească liber, împărtășindu-și punctul de vedere, purtând conversații și socializând într-un mod semnificativ. Deși înainte nu era atât de comun. De asemenea, ei simt că respectul poate fi arătat prin acțiuni, nu doar prin cuvinte.
2.Ei caută o relație ocazională, de prietenie, între părinți și copii
Unii copii au ales să-și strige părinții pe prenumele lor, deoarece își doresc o relație mai puțin formală cu ei. Întrucât își pot chema cei mai apropiați prieteni, cu care pot împărtăși totul, prin prenume, ei cred că primul pas pentru a stabili o relație „de tip prieten” cu părinții lor este o modalitate de a lega.
3.Ei fac jocul mimei
Copilul tău s-ar putea să te strige pe prenumele tău în loc de „tată” sau „mamă” pentru că l-a auzit în casă. Potrivit specialiștilor, „copiii își aud părinții și alți adulți strigându-se pe prenumele lor și vor să-i imite”.
Încearcă să te informeze că memorează ce se întâmplă în apropierea lor.
4.Copiii și maturitatea
Acesta merge împreună cu actul de mimă pe care îl fac adesea copiii. Pe baza a ceea ce văd, a-i chema pe alții pe prenumele lor este un comportament de adult, care îi poate ajuta să crească mai repede și să arate ca idolii lor, părinții lor. Ei vor să urmeze toate regulile pentru a crește repede. Iar pentru ei, a numi persoanele în vârstă pe prenumele lor este unul dintre ele.
5.Unora chiar le place
Venind dintr-o perioadă în care a-ți chema părinții pe nume era tabu, vedem că unora chiar le place asta. Unii s-au luptat cu maternitatea/paternitatea și s-au simțit ușurați când nu au auzit prea mult cuvântul mamă/tată. Este ca și cum i-a “dezbrăcat” de presiunea de a fi părinții perfecți pentru copiii lor.