Testele rapide vă pot ajuta să aflați dacă ați fost infectat cu coronavirus. Dar cât de precise sunt? Oamenii de știință încearcă să afle dacă sunt mai puțin sensibili la omicron și de ce.
Cât de mult ar trebui să aveți încredere în rezultatele unui test rapid de antigen? Aceasta este o întrebare pe care și-o pun mulți oameni în aceste zile pe fondul cercetărilor recente și al anecdotelor care sugerează că aceste teste ar putea fi mai puțin sensibile la omicron. Cercetătorii lucrează rapid pentru a afla ce se întâmplă și cum să îmbunătățească testele.
Acestea includ oameni precum Dr. Wilbur Lam, profesor de pediatrie și inginerie biomedicală la Universitatea Emory și unul dintre investigatorii principali care evaluează testele de diagnosticare COVID-19 pentru guvernul federal. Echipa sa de cercetare a început să evalueze teste rapide de antigen împotriva probelor vii ale variantei omicron în decembrie anul trecut în laborator, iar în evaluările timpurii, spune el, unele teste nu au reușit să detecteze coronavirusul „la o concentrație la care ne-am fi așteptat să-l prindă dacă era o altă variantă”.
Ce putem face
Această constatare a determinat Administrația pentru Alimente și Medicamente să-și actualizeze ghidul online la sfârșitul lunii decembrie. Pentru a observa că, deși testele rapide de antigen detectează varianta omicron, „s-ar putea să aibă o sensibilitate redusă”.
O săptămână mai târziu, un mic studiu pretipărit a constatat că la 30 de persoane infectate cu varianta omicron. Testele rapide de antigen au detectat un caz pozitiv doar la două sau trei zile după ce un test PCR l-a detectat – și „uneori chiar mai mult”. Spune Anne Wyllie, un microbiolog la Yale School of Public Health și unul dintre autorii acelui studiu.
Testele rapide au funcționat întotdeauna cel mai bine atunci când oamenii prezintă simptome și au încărcături virale ridicate. Și, până acum, datele din lumea reală sugerează că rezistă bine în acest sens. Un studiu recent pe 731 de persoane a constatat că testele rapide Abbott BinaxNOW au funcționat aproximativ la fel de bine cu omicron ca și cu alte variante. Atunci când oamenii erau simptomatici și aveau încărcături virale ridicate.
Lam spune că asta găsește și atunci când evaluează testele rapide de antigen cu pacienții simptomatici care vin în clinică.
„Aceste teste – funcționează”, spune Lam. „Când pacienții vin și au simptome… îi testăm cu testul PCR standard. Și apoi testăm. În general, cu omicron, vedem că au performanțe ca așteptat.”
Ceea ce este diferit acum este că, cu omicron, mulți oameni par să prezinte simptome mai devreme într-o infecție. Înainte ca testele să detecteze un caz pozitiv. Rapoarte anecdotice abundă despre persoane care prezintă simptome de COVID-19. Și au fost la început negative la testare, înainte de a deveni în cele din urmă pozitive.