Sforăitul este ca o respirație zgomotoasă în timp ce dormim

Este o afecțiune comună care poate afecta pe oricine, deși se întâmplă mai des la bărbați și la persoanele supraponderale. Sforăitul tinde să se agraveze odată cu vârsta. Sforăitul nu este de obicei o problemă serioasă. Este în mare parte o pacoste pentru partenerul sau partenera. Dar dacă sforăiți pe termen lung, nu numai că perturbați timpanele celorlalți oameni, ci vă afectați calitatea somnului.

Uneori ascunde o problemă gravă

De ce sforăim? Semnalele de alarmă trase de medici te vor pune pe gânduri
Pinterest

Sforăitul poate fi în sine un simptom al unei probleme de sănătate precum apneea obstructivă. Discutați cu medicul dumneavoastră dacă vă simțiți prea somnoroasă în timpul zilei, dacă sforăiți des sau foarte tare sau dacă partenerul dumneavoastră observă că uneori încetați cu totul să mai respirați. S-ar putea să aveți nevoie de ajutor medical pentru ca dumneavoastră (și cei dragi) să puteți dormi bine.

Sforăitul apare atunci când fluxul de aer prin gură și nas este blocat. Mai multe lucruri pot interfera cu fluxul de aer, inclusiv:

Căile respiratorii nazale blocate. Unii oameni sforăie doar în sezonul alergiilor sau când au o infecție a sinusurilor. Problemele la nivelul nasului, cum ar fi un sept deviat (când peretele care separă o nară de cealaltă este decentrat) sau polipii nazali vă pot bloca, de asemenea, căile respiratorii.

Tonul muscular slab în gât și limbă. Mușchii gâtului și limbii pot fi prea relaxați, ceea ce le permite să se prăbușească în căile respiratorii.

Țesut voluminos al gâtului. Excesul de greutate poate provoca acest lucru. Unii copii au amigdale mari și adenoide care îi fac să sforăie.

Palat moale lung și/sau uvulă. Un palat moale lung sau o uvulă lungă (țesutul atârnând în partea din spate a gurii) poate îngusta deschiderea de la nas la gât. Când respiri, acest lucru îi face să vibreze și să se lovească unul de celălalt, iar căile tale respiratorii se blochează.

Consumul de alcool și droguri. Consumul de alcool sau relaxarea musculară vă poate face, de asemenea, să vă relaxeze prea mult mușchii limbii și gâtului.

Poziția de somn. Dormitul pe spate te poate face să sforăi. La fel se poate folosi o pernă prea moale sau prea mare.

Somnul în sine! Mușchii gâtului s-ar putea relaxa prea mult dacă nu dormi suficient.