Reclamă

Ne mai desparte o zi de o altă sărbătoare importantă din șirul celor de iarnă. Boboteaza semnifică un moment important din punct de vedere liturgic. Este vorba despre Botezul Domnului Iisus Hristos în apa Iordanului. Acesta a fost realizat de către Ioan Botezătorul.

De ce ținem post negru în Ajunul Bobotezei

Ziua de 6 Ianuarie întruchipează în fiecare an, momentul în care

Mântuitorul a intrat în viața spirituală. Acest moment a fost prilejuit de botez sau de afundarea Lui în apa Iordanului de către Sfântul Ioan Botezătorul.

Ziua de Bobotează are o importanță deosebită în calendarul creștinului fiind ca însemnătate a doua după cea a Nașterii și Învierii.

Pentru măreția unei astfel de zile, biserica a rânduit ca înainte de Bobotează, să se țină post negru. De altfel, ziua de 5 Ianuarie este prima zi de post negru a noului an calendaristic.

Credincioșii sunt îndrumați să păstreze această tradiție și să ajuneze măcar până la apusul soarelui. Cei care nu pot posti până la miezul nopții pot consuma după ora 18:00, hrană uscată. Pâinea, covrigii, nucile sunt indicate pentru un astfel de moment.

Postul negru de dinaintea Bobotezei semnifică jertfa noastră în fața Mântuitorului. Odată cu Botezului Domnului, se cuvine să intrăm în noul an cu virtuți precum cele pe care le dobândim la rândul nostru prin acest botez.

Sunt scutiți de la a posti bolnavii, copiii și bătrânii.

După Bobotează urmează ziua Sfântului Ioan Botezătorul pe 7 Ianuarie. De altfel, aceasta încheie lanțul sărbătorilor de iarnă.

Toate apele sunt sfințite în ziua de Bobotează

Conform tradiției, după Sfânta Liturghie, preoții, alături de credincioși ies pe malul celei mai apropiate ape curgătoare pentru a se ruga. La finalul slujbei este aruncată crucea în apă. Aceasta este recuperată obligatoriu de tineri.

Se spune că cel care reușește să prindă crucea va avea noroc tot anul.

Totodată, toate apele sunt sfințite în această zi.


Reclamă

Share.

Din anul 2018 am ocupat funcția de specialist comunicare și relații publice în cadrul Federației Patronatelor din Turismul Românesc, îmbinând astfel tainele comunicării cu legile riguroase și actele normative care vizează în mod direct sfera turismului/ospitalității. Lumea digitală mi-a captivat atenția, iar astfel am descoperit acest frumos drum al redactării articolelor media pentru publicațiile online aflate în continuă dezvoltare. Încă din anul 2020, în cadrul substantial.ro, am documentat, redactat și transmis cititorilor noștri informația clară cu maximă dedicare și responsabilitate.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro