Dacă ați mers vreodată la un restaurant și ați primit o porție minusculă de mâncare frumos acoperită, este posibil să fi rămas uimit.
La urma urmei, probabil a fost costisitor și dimensiunea porției probabil arăta puțin… neproporțională. Din fericire, există motive interesante pentru acest lucru.
1. Fiecare fel de mâncare are ingrediente scumpe
Mâncăruri cu ingrediente rafinate, atent alese, sunt destul de frecvente în restaurantele de lux. Un kilogram de carne de vită Wagyu ar putea costa 200 de dolari. Iar un kilogram de caviar costă aproximativ 10.000 de dolari. Imaginați-vă – creați un fel de mâncare plin cu acestea și adăugați trufe albe italiene (aproximativ 7.500 USD per kg). Prețul ar fi extrem de mare!
Având în vedere că aceste localuri, care folosesc ingrediente de înaltă calitate, pot chiar să le importe, este ușor de înțeles de ce porțiile trebuie să fie mai mici pentru a oferi un preț final accesibil al preparatului.
2. Porțiile mai mici sunt mai elegante
Porțiile mai mici vor fi mai ușor de coafat și, probabil, vor arăta mai elegante pentru clientul căruia îi place. Mai întâi cu ochii și apoi cu palatul.
3. Veți putea gusta puțin din toate
De obicei, majoritatea restaurantelor servesc o masă cu 3 feluri. Cu un aperitiv, felul principal și un desert. Uneori, ajungem chiar să comandăm doar felul principal. În mesele rafinate, numărul felurilor de mâncare poate adăuga până la 12 feluri de mâncare diferite!
Cele 12 feluri includ mâncăruri, aperitive, supă, salată, pește, un prim fel principal, un demachiant al palatului, al doilea fel principal, brânză, desert și o băutură/produse de patiserie. Imaginați-vă că mâncați toate astea dacă ar fi servite în porții obișnuite! De aceea restaurantele reduc cantitatea de mâncare, astfel încât să poți gusta puțin din toate.
4. Fiecare fel de mâncare este opera de artă a bucătarului
Există un fel de mâncare franțuzesc numit Gargouillou. Care este compus din cel puțin 16 legume diferite, gătite separat. Farfuria este aranjată ca o operă de artă și cu siguranță va impresiona orice client care vede această pânză respectabilă pe o farfurie.
Imaginați-vă că încercați să aranjați frumos toate aceste legume minuscule pe o farfurie deja plină. Probabil că nu ar arăta la fel de plăcut din punct de vedere estetic ca cel din imagine. Pentru asta, bucătarii preferă să rămână cu porții reduse.
5. Fiecare mușcătură va fi memorabilă ca gust și nu te vei plictisi de mâncare
Primele mușcături pe care le iei dintr-o masă au cel mai bun gust. Asta pentru că papilele tale gustative vor deveni mai puțin sensibilizate pe măsură ce mănânci. Știind asta, bucătarii se concentrează mai degrabă pe calitatea preparatelor decât pe cantitate. Servind porții mai mici, avem tendința de a ne putea bucura mai bine de fiecare gură. În loc să ne plictisim de cantități mari dintr-o masă obișnuită.