Una dintre cele mai mari și, de multe ori imposibilă dorință a părinților, este ca cei mici să aibă ochii de culoare albastră sau verde.

Există însă o explicație pentru care bebelușii nu rămân cu aceeași nuanță a ochilor. Se schimbă, în majoritatea cazurilor, la 6 sau 9 luni de la naștere.

Dacă după câteva luni ochii verzi sau albaștri devin căprui, acest lucru este din cauza celulelor prigmentate. Se mai numesc melanocite ale irisului și produc un pigment brun – melanina. De asemenea, acest pigment oferă culoarea pielii, părului și ochilor. Partea colorată a ochiului se numește iris. Când corpul produce melanină, se închide culoarea ochilor. Acest lucru se întâmplă și cu nuanța părului. Melanina este determinată de genetică. ADN-ul unuia dintre părinți pe care copilul îl moștenește duce la culoarea ochilor pe care o va avea.

La câte luni după naștere începe să se schimbe culoarea ochilor bebelușilor

Când va împlini vârsta de 3 ani, atunci cel mic va avea o culoare permanentă a ochilor. De la șase până la 9 luni de viață, cei mici încep să își schimbe culoarea ochilor. Atunci este momentul când se observă schimbarea pigmentului. Așa s-a întâmplat în majoritatea cazurilor. De asemenea, există și situații în care se întâmplă ca cei mici să își păstreze definitiv culoarea ochilor. Ochii negri tind să rămână așa pentru totdeauna.

pixabay

Culoarea ochilor celor mici ține de genetica părinților

Dacă unul dintre părinți are ochii albaștri, iar celalălat căprui, sunt șanse foarte mari să cel mic să se nască și să rămână cu ochii albaștri pentru toată viața. Dacă ambii părinți au ochii căprui, iar cineva din gena lor îi are albaștri, șansele ca bebelușul să aibă ochii albaștri sunt foarte mari.

Un alt detaliu important de care ar trebui să țină cont părinții, este cel al schimbării culorii unui singur ochi. De asemenea, dacă ambii ochi au culori diferite, este important să consulte un medic.