Reclamă

Dacă ai fost vreodată în preajma unui nou-născut, este posibil să țâșnești peste degetele dolofane și să te topești în niște ochi albaștri strălucitori care privesc în jurul unei lumi post-utero.

Poate că un an mai târziu îl vedeți din nou pe micuț, în timp ce își sparge fața în firimiturile dulci ale primului său tort de ziua lui. Între pete de glazură cu unt, observi că ochii lui sunt căprui. Acesta nu poate fi același copil. Ochii lui erau albaștri cu doar câteva luni în urmă.

Nu vă faceți griji, nu există niciun motiv de alarmă. Bebelușul cu ochi căprui acoperit de tort este același nou-născut cu ochi albaștri. Schimbarea culorii ochilor este o parte normală a dezvoltării copilului. Oriunde de la 9 luni la 3 ani, culoarea ochilor unui bebeluș „se fixează” pe o singură nuanță. Pe măsură ce mai multă melanină este eliberată în ochi. De aceea, când ai văzut ochii micuțului la prima lui petrecere de naștere, nu mai erau albaștri, ci maronii.

Melanina este ceea ce contează

Pixabay

Când observi culoarea ochilor cuiva, te uiți la o parte a ochiului numită iris, un inel în jurul pupilei umplut cu melanină. Melanina este un pigment care dă culoare părului, ochilor și pielii noastre. În funcție de cantitatea de melanină din iris, acesta poate fi nuanțe de gri. Verde, alun, chihlimbar, maro sau chiar roșu, iar culoarea ochilor fiecăruia este unică.

Culoarea ochilor nu este doar pentru estetică. La fel ca majoritatea biologiei tale, culoarea ochilor are un scop. Cu mii de ani în urmă, primii oameni aveau ceva în comun, toți aveau ochi căprui. La fel cum melanina din celulele pielii protejează împotriva razelor UV dăunătoare ale soarelui. Melanina din ochii noștri împiedică razele dăunătoare să provoace daune pe termen lung. Cum ar fi cataracta sau tipuri rare de cancer ocular.

Pe măsură ce oamenii au migrat și s-au stabilit în climat cu expunere la soare mai puțin dură, au avut nevoie de mai puțină melanină și genetică umană adaptată. Deși cea mai comună culoare a ochilor este încă maro în întreaga lume. Aceasta explică de ce oamenii cu strămoși europeni tind să aibă păr, piele și ochi mai deschise.

Interesant, toată melanina este maro. Cu cât un ochi are mai multă melanină, cu atât va apărea mai întunecat. La ochii cu mai puțină melanină – cum ar fi albastru sau verde – este absorbită mai puțină lumină. Și se împrăștie în jurul ochiului într-un fenomen numit efect Tyndall. Este asemănător cu motivul pentru care cerul pare albastru.

Dar ereditatea ajută, de asemenea

Ereditatea culorii ochilor poate fi simplă, cum ar fi atunci când doi părinți cu o genă dominantă a ochilor căprui naște un copil cu ochi căprui. Cu toate acestea, un studiu din 2016 a arătat că 16 gene sunt implicate în determinarea culorii ochilor unei persoane.

Doi părinți cu o genă recesivă pentru ochi albaștri pot avea un copil cu ochi căprui din cauza genelor modificatoare sau a mutațiilor. Mutațiile genetice apar atunci când genele sunt „greșite” sau sunt oprite din cauza condițiilor de mediu sau a bolii. Ideea este că genetica este complicată. Dar de aceea ești singura persoană din lume cu ochii tăi.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro