Gospodinele pun leuştean în ciorbă pentru un plus de savoare și aromă. Totuși, puțini știu că frunzele acestuia pot fi foarte periculoase și nu trebuie consumate. În cazul anumitor persoane, poate provoca probleme serioase de sănătate.
De ce să nu trebuie să pui niciodată leuştean în ciorbă
Odată cu venirea verii, grădinile și tarabele din piață s-au umplut cu legume delicioase, numai bune pentru gătit. Și cum temperaturile din termometre sunt greu de suportat, cele mai multe gospodine apelează la rețete simple, care pot fi consumate și reci după ce au fost gătite.
Printre acestea se numără și ciorba, nelipsită de pe masa românilor de pretutindeni. Iar o porție din acest preparat merge bine și cu verdețuri, mai exact cu leuștean sau pătrunjel. Aceste plante adaugă un gust deosebit și fac mâncarea să fie mult mai delicioasă.
Totuși, nu toți cunosc că în ciuda gustului pe care îl oferă, leușteanul poate fi și periculos pentru sănătate.
Mai exact, cei care se cunosc cu probleme renale, care pot apărea în deosebi vara atunci când nu bem suficientă apă, nu trebuie să-l consume în cantități mari.
În același timp, este interzis femeilor însărcinate, iar doza maximă zilnică permisă în perioada alăptării este de trei grame. Ceea ce înseamnă doar câteva frunze, presărate deasupra mâncării.
Ce benefici are leușteanul pentru sănătate
Pentru restul persoanelor, medicii chiar indică consumul de leuștean. Consumată cu regularitate de cei care nu se încadrează în categoriile anterior menționate, planta are numeroase beneficii.
Leușteanul favorizează eliminearea bacteriilor la nivelul sistemului urinar și poate calma durerile de stomac, crampele abdominale, stările de greață, balonarea, dar și coliciii la copii.
Se poate face și ceai din cel, în special în sezonul rece, al răcelilor. Se pare că acest tip de ceai ajută la ameliorarea simptomelor bronşitei şi ale virozelor de sezon