„Veniți de primiți lumina!” Este îndemnul pe care credincioșii ortodocși din întreaga lume îl aud de Înviere. Primul care rostește această chemare este clericul care intră în Mormântul Sfânt, acolo unde se aprinde Lumina. Ulterior, toți preoții bisericii ortodoxe din întreaga lume urmează îndemnul respectiv chemând credincioșii să ia Lumina Sfântă.
Aceasta a ajuns și în acest an la fiecare credincios ortodox din colțurile lumii după ce s-a pogorât sub ochii a mii de pelerini.
Lumina Sfântă s-a pogorât cu o oră mai târziu ca de obicei
Focul Sfânt s-a pogorât și în acest an la Mormântul Sfânt, spre bucuria credincioșilor. La ora 14:55, Sfânta Lumină a fost distribuită credincioșilor care au stat în interiorul bisericii. Ulterior, Focul Sfânt a ajuns și la cei din exteriorul lăcașului de cult.
Lumina Sfântă a plecat ulterior din Israel spre mai multe state ale lumii, astfel încât toți credincioșii să primească bucuria Învierii.
Conform rânduielii bisericești, părintele Teofil a înconjurat biserica Sfântului Mormânt. Apoi, intrat în acesta, după o rugăciune scurtă a ieșit în fața credincioșilor cu 4 mănunchiuri a câte 33 de lumânări. Toate acestea reprezintă de fapt vârsta Mântuitorului la momentul Învierii.
Observator: Miracolul s-a produs. Lumina Sfântă s-a aprins la Ierusalim. Şi pleacă acum către toţi credincioşii din lume!
De ce Flacăra Sfântă s-a aprins cu o oră mai târziu ca de obicei
În anii precedenți, Lumina Sfântă s-a pogorât înainte de ora 15:00. Reprezentanții bisericii spun că miracolul aprinderii acestei Flăcări vine întotdeauna la ore diferite, fiind un miracol dumnezeiesc pe care omul nu îl poate cuprinde dincolo de pământesc.