Crăciunul se apropie cu pași repezi, iar pe masa multora dintre familie se va regăsi curcanul. Într-adevăr, fiecare îl va găti în felul său. Totuși, dacă aveți obiceiul de a spăla această pasăre înainte de a o găti, trebuie să știți că acest lucru nu este recomandat.
Spălarea curcanului înainte de a-l găti ar putea fi periculoasă pentru sănătate
Succesul unui fel de mâncare depinde de multe detalii, care necesită o atenție deosebită. În acest sens, și înainte de sosirea Crăciunului, nu este neobișnuit să cumpărăm curcani pentru a face câteva teste de gătit. Care este scopul?
Pentru a evita ca această pasăre să fie prea gătită, prea uscată sau chiar prea grasă. Există o practică pe care majoritatea oamenilor o adoptă atunci când pregătesc un curcan înainte de a-l găti, aceasta este să îl spele bine. Dar știați că această practică poate fi periculoasă pentru sănătatea dumneavoastră?
Nu spălați curcanul pentru a evita contaminarea
Poate că nu știți, dar bacteria Campylobacter este una dintre principalele cauze ale gastroenteritei acute de origine alimentară. Bacteria este prezentă pe scară largă în tractul digestiv al animalelor de fermă. Aici amintim de păsările de curte și curcanii în special.
Din acest motiv și pentru a evita orice risc de contaminare, se recomandă să nu spălați niciodată carnea de pasăre înainte de a o găti. În acest caz, picăturile de apă ar putea răspândi germeni în chiuveta din bucătărie, pe blatul de lucru, pe ustensilele de bucătărie și chiar pe mâinile și hainele dumneavoastră.
În cazul în care este contaminată, bacteria ar putea provoca o serie de boli. Simptomele pot apărea abia la două sau trei zile după ce a mâncat curcanul contaminat. Pot include diaree, vărsături, febră, dureri abdominale și slăbiciune generală.