Reclamă

Motivul pentru care este periculos pentru sănătate să reîncălzești orezul și să îl servești la masă.

De ce nu trebuie niciodată să reîncălzești orezul.

Un preparat aparent inocent, care nu lipsește din alimentația românilor, poate fi foarte periculos. În momentul în care este reîncălzit și consumat, te poate trimite direct la spital.

Totul se datorează unei bacterii care se poate forma cu ușurință în orez, dacă este păstrat necorespunzător. Fie că e uitat pe aragaz sau a fost lăsat la răcit prea mult timp înainte să fie băgat în frigider, poate fi foarte periculos pentru sănătate.

Este vorba de Bacillus cereus, o bacterie întâlnită frecvent în sol și praf. Aceasta se poate găsi în orezul pe care îl cumpărăm de la magazin și nu este eliminată atunci când este gătit la temperaturi mari. Iar atunci când este lăsat la temperatura nepotrivită, bacteria se multiplică și devine și mai periculoasă.

La acest lucru contribuie faptul că orezul oferă, oricum, un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor datorită conținutului său ridicat de amidon și umiditate. Atunci când orezul este gătit, acesta absoarbe apa, creând un mediu umed în care bacteriile se pot dezvolta rapid.

Așa că dacă orezul este contaminat, încălzirea nu va elimina bacteriile, ci dimpotrivă, le va face să se multiplice și mai mult, din cauza temperaturii ridicate, perfectă pentru acest lucru.

Ce pățești dacă mănânci orez contaminat cu această bacterie

În cazul în care ați mâncat orez contaminat cu această bacterie periculoasă, efectele se vor vedea imediat, căci provoacă toxinfecție alimentară. Așa că veți avea stări de vomă, dureri de cap, dureri la nivelul abdomenului și veți merge la baie tot mai des.

Din cauza faptului că bacteria acționează rapid, la cel puțin o oră de la masă veți avea primele simptome. Este recomandat să mergeți cât mai repede la medic pentru a primi tratament. În caz contrar, starea de rău poate persista mai multe zile și, în cazuri izolate și grave, poate duce chiar la complicații și deces.


Reclamă

Share.

Sunt Simona Păun, o tânără jurnalistă cu studii în litere. Combinez pasiunea pentru scris cu o neînfricată ambiție. Chiar dacă sunt la început de drum, sunt deja recunoscută pentru investigațiile mele profunde și abordarea meticuloasă. Viitorul pare strălucit în fața mea.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro