Comisarii ANPC atrag atenția asupra jucăriilor ce ajung în mâinile celor mici. Acestea pot reprezenta un adevărat pericol pentru copii. Una dintre cele mai periculoase jucării este slime-ul, creat dintr-o substanță lipicioasă, care are o textură groasă și care poate fi comercializată în mai multe culori.
Copiii sunt cu adevărat fascinați de acest slime, având în vedere că această jucărie a devenit populară și în rândul rețelelor de socializare. În foarte multe magazine au fost identificate acest tip de produse falsificate, care nu aveau etichetă. Mai rău este că la unele dintre acestea a fost descoperit în componența lor, boraxul, care este un praf chimic. Acesta poate duce la iritații grave în tubul digestiv.
Slime-ul, periculos pentru cei mici
„Se comercializează produse aflate pe sistemul european de alertă. În sensul că jucăriile conțin substanțe imposibil de evaluat la momentul la care noi le depistăm pe piață. În cazul în care copilul înghite o astfel de jucărie, ingerează o astfel de substanță. Nici dacă îl aduci la cea mai apropiată unitate spitalicească, nu știu medicii ce a ingerat, pentru că, neavând descrisă compoziția chimică, este imposibil să știi ce tratament poți să aplici.
Se insistă pe comercializarea ce imită alimente, lucru interzis în mod ferm de către Europa. Marea majoritate a celor care folosesc astfel de jucării, au tendința de a mușca dintr-un morcov, cu toate că materialul din care e făcută jucăria nu poate fi caracterizată adecvat.” a declarat Prof. dr. ing. Ioan Călinescu
Părinții sunt îndemnați să le cumpere copiilor jucării doar din magazinele care îndeplinesc toate condițiile de comercializare. În același timp, Comisarii ANPC trag un semnal de alarmă și îndeamnă consumatorii să acorde o atenție deosebită jucăriilor, să identifice coordonatele producătorului, numărul unui de identificare a jucăriei, dar și marcajul CE ce garantează că acea jucărie este una sigură.