De ce nu este bine să pui leuștean în ciorbă. Toate gospodinele trebuie să știe asta!
De ce nu este bine să pui leuștean în ciorbă
Leușteanul este una dintre plantele aromatice cel mai des folosite în bucătărie de gospodine. Probabil veți spune că este gustos în ciorbe sau că are efecte benefice asupra sănătății. Cu toate acestea, există situații în care leușteanul nu este indicat pentru a fi folosit în ciorbă.
Leușteanul conținut o substanță numită quercetină, care are o puternică acțiune antioxidantă, ajută sistemul imunitar, antiinflamatoare, antiaterogenetică şi, de asemenea, proprietăţi anticancerigene. Frunzele de leuștean conțin conţin uleiuri volatile aromatice, vitaminele A şi C. Leușteanul mai conține o substanță pe nume Cumarina, care îi oferă plantei gustul ușor amărui, este indicată în cazuri de septicemie, osteoporoză, astm, favorizează reducerea tumorilor şi a inflamaţiilor şi suprimă pofta de mâncare.
Cu toate acestea, consumul poate și efecte adverse în anumite situații. Există studii care indică că leușteanul cauzează efecte iritative, dacă este folosit des și în cantități mare. Acest aspect a fost observat mai ales în infecțiile renale. Femeile însărcinate sunt sfătuite să evite planta în timpul sarcinii. Pentru ele, sunt indicate maximum 3 grame pe zi de frunze proaspete, la fel și pentru femeile care alăptează. Planta nu este indicată nici persoanelor care suferă de hipertensiune pentru că este favorizată creșterea nivelului de sodiu de sânge.
Dacă este folosit în cantități moderate și ocazional, poate avea efecte benefice asupra organismului. Câteva dintre efectele pozitive ale plantei sunt: favorizarea eliminării bacteriilor, care sunt cauza infecțiilor tractului urinar, ajută împotriva durerilor de stomac și a problemelor legate de tulburări digestive. De asemenea, planta este indicată împotriva virozelor și ajută la întărirea sistemului imunitar. Leușteanul este indicat și pentru cele care se confruntă cu acneea, ajutând pielea să devină mai catifelată și să ai un ten sănătos.