Chiar dacă acest obicei ne poate calma, trebuie să renunțăm definitiv la el

Care dintre noi nu s-a frustrat din cauza unui punct de pe față?

Ca incidente izolate, ele nu sunt de obicei un motiv de alarmă. Dar atunci când “culesul” și împingerea devin obișnuite, atunci lucrurile pot duce la deteriorarea pielii pe termen lung.

De ce ne deranjăm pielea

Weekend / De ce nu este bine să încerci să scapi de punctele negre. Ar trebui să lași în pace chiar și acneea
Pixabay

„Culegerea” cronică a pielii este cunoscută și sub numele de „tulburare de excoriație”. Aceasta este o boală mintală care coincide cu tulburarea obsesiv-compulsivă. Declanșatorii obișnuiți pentru alegerea pielii ar putea fi plictiseala, stresul, vinovăția, petele și anxietatea.

Atunci când oamenii trec prin momente stresante, sunt mai înclinați să-și frece pielea, să-și tragă părul și să-și muște unghiile pentru a „scăpa de stres.” Din punct de vedere psihologic, aceasta poate oferi o formă temporară de alinare. Dar este un obicei periculos care poate cauza probleme fizice. Această culegere repetată are ca rezultat umflarea și ruperea pielii, care pot provoca leziuni ale țesuturilor, infecții și cicatrici.

Trei lucruri principale de luat în considerare

Dacă avem acest impuls, trebuie să luăm în calcul următoarele lucruri :

Identificarea declanșatorilor, abordarea problemelor comportamentale și gestionarea simptomelor afecțiunilor medicale subiacente. În acest scop, se recomandă chiar și terapia.

CBT (terapia cognitiv-comportamentală) este adesea prescrisă pentru a trata culesul pielii. CBT ajută la identificarea factorilor care contribuie la alegerea și oferă pacientului diverse alternative pentru a combate acest impuls, cum ar fi rezolvarea de puzzle-uri complexe, strângerea unei mingi, desen și alte activități care le țin mâinile ocupate.

Alte metode de vindecare pe care Hafeez le recomandă includ yoga, meditația, folosirea de unguente topice pe pete (adică gel de aloe vera). Exerciții fizice în mod constant și acoperirea părților corpului în care vezi pete.

Dacă tulburarea de excoriație se agravează, medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente care ajută la blocarea nevoii de a alege și a TOC/anxietatea care o precipită.

Poate să fie o formă de anxietate

Doctorii cred că “strângerea” feței se corelează adesea cu simptomele de anxietate. Oamenii își pot alege pielea pentru a face față altor probleme cu care s-ar putea lupta în interior. Această “culegere” constantă oferă o ușurare pe termen scurt. Cu toate acestea, vina și rușinea urmează adesea.

Distribuie

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.