Mărțișorul este considerat simbolul primăverii, acest mic talisman fiind oferit femeilor în prima zi de primăvară, pe 1 martie. Vestitorul primăverii se poartă în piept toată luna martie. După ce se dă jos, se obișnuiește să fie agățat într-un pom înflorit.
Ziua de 1 martie are o însemnătate deosebită. Această zi reprezintă prima zi de primăvară calendaristică, perioadă în care natura renaște și totul revine la viață. Mărțișorul este un obiect mic legat de un șnur împletit dintr-un fir alb și unul roșu.
De ce nu este bine să dăm cu mătura în ziua de Mărțișor
1 Martie marchează începutul primăverii. Este ziua în care natura și sufletele noastre ies din amorțeala iernii și privesc cu speranță către soare, către prospețime și căldură. Ziua de Mărțișor este ziua în care toată lumea trage aer în piept și simte mirosul primăverii, de flori.
Există, superstiția conform căreia Baba Dochia va trimite gerul înapoi dacă de 1 martie au loc diverse activități gospodărești. Cu alte cuvinte, femeile nu trebuie să spele, să nu dea cu mătura, ci doar să pregătească bucate pentru această zi.
Legenda Mărțișorului
Una dintre cele mai populare legende ale Mărțișorului spun că Soarele a coborât pe Pământ.
Se spune că într-o zi Soarele a vrut să danseze și el într-o hora, așa că a venit pe Pământ luând înfățișarea unui tânăr. Ceea ce nu știa Soarele era că Soarele nu mai era pe cer. A profitat și l-a răpit pe soare și l-a închis departe de ochii lumii. Pentru că nu mai există căldură soarelui și razele acestuia nu mai mângâiau pe nimeni, lumea s-a schimbat și nici măcar copiii nu mai rădeau. Un tânăr pe nume Mărțișor a avut însă curajul să îl înfrunte pe zmeu pentru a-l elibera pe Soare.
După ce a străbătut un drum lung de trei anotimpuri (vara, toamna și iarnă), curajosul tânăr a ajuns la zmeu și s-a luptat cu acesta zile și nopți în șir, până l-a învins. Soarele a fost eliberat și a readus lumea la viață, însă tânărul nu a apucat să se bucure de el, din cauza rănilor din timpul luptei. Tot sângele lui s-a scurs pe zăpadă imaculată, iar acesta este motivul pentru care șnurul mărțișorului este roșu cu alb.