Reclamă

Perioada comunistă a presupus o mulțime de impuneri și restricții. Mulți o consideră o perioadă neagră pentru România, din cauza regulilor absurde impuse de soții Ceaușescu. Printre lucrurile care erau interzise în acea vreme se numără restricția elevelor de a purta breton într-un institut de învățământ.

Deși oamenii nu erau de acord cu acest lucru, totuși aceștia au fost nevoiți să se conformeze și nu aveau decât să respecte toate regulile dictatorului. Ei bine, în cadrul unui interviu din anul 1975, o directoare a unei școli a explicat motivele pentru care școlărițele nu au voie să poarte breton.

Motivele pentru care fetițele nu aveau voie cu breton la școală pe vremea comunistă

Directoarea unui institut de învățământ de pe vremea lui Ceaușescu a explicat în fața unei eleve din ciclul gimnazial de ce nu este acceptat bretonul în școli. Și care ar fi cele mai indicate tunsori pentru acestea. La acea vreme, directoarea spunea că recomandă fetelor codițe și pe cât posibil să nu aibă o tunsoare cu breton. În plus, motivul pentru care regimul comunist nu era de acord cu purtarea bretonului era faptul că arăta mai puțin estetic, iar figura feței trebuia să fie luminoasă.

@viata.periculoasa #romania #ceausescu #nicolaeceausescu #elenaceausescu #1989 #comunism #socialism #scoala #freza #coafura ♬ original sound – viata periculoasa

Alte reguli impuse pe vremea Ceaușeștilor

În timp ce Nicolae și Elena Ceaușescu aveau parte de haine, bijuterii scumpe sau vacanțe de lux, românilor li se interziceau aceste lucruri. Atunci când se vorbea despre stilul vestimentar al dictatoarei, era clar că se discută despre o femeie ieșită în evidență prin simplitate și eleganță.  Dacă vorbim despre ieșirile în oraș cu familia sau apropiații, până și acestea erau controlate.

În timpul săptămânii, stingerea se dădea la ora 22:00. De asemenea, apa caldă în perioada Ceaușistă era raționalizată. Copiii erau obligați prin lege să meargă la cules de fructe. Iar elevii de liceu erau nevoiți să meargă de două ori pe săptămână la muncile câmpului. Și lista poate continua! Cu siguranță și tu ai auzit măcar o dată în viață despre aceste lucruri!


Reclamă

Share.

Scopul ei este să profeseze în domeniul presei pentru a-și dezvolta abilitățile și pentru a pune în practică tot ce a învățat în cadrul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Curiozitatea, pasiunea de a scrie, dorința de a fi de folos, curajul, dispoziția de a fi conectată mereu la actualitate au determinat-o să își aleagă acest drum. Iși dorește să se promoveze, să se reinventeze și să se adapteze la schimbările presei.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro