După Vatican, Muntele Athos este, cel mai probabil, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice creștine de pe planetă. Dar acest loc nu poate fi vizitat decât de bărbați. Iată de ce femeile au interzis aici.
Cei care au ajutat la construierea mănăstirile de pe Muntele Athos au căzut de acord că acest loc sfânt este sub protecția Avatonului, lucru întărit de nenumărate hrisoave și sigilii. Dar totuși, de ce femeile au interzis aici. Explicația este simplă.
De ce nu au voie femeile să urce pe Muntele Athos. Iată care este secretul
Legenda spune că la un moment dat o femeie a încercat să urce pe muntele Athos, gonită fiind de tatăl ei, dar pe drum a auzit o voce care a certat-o pentru îndrăzneala ei nu a lăsat-o să meargă mai departe. Ea a fost nevoită să renunțe.
Preoții de la Muntele Athos povestesc că aproape toți dohovnicii s-au făcut părinți și sprijină lumea creștină din lume prin cărți și prin conferințe, prin spovedanie și povățuire.
Dar, pentru a ajunge până aici, cei mai mari duhovnici, s-au folosit de liniștea și „avaton-ul” Sfântului Munte, conform crestinortodox.ro. Avatonul este legea care interzice femeilor să urce pe muntele Athos.
Cine sunt cei care au impus interdicția femeilor de a urca pe Muntele Athos
Cuvântul „Avaton”, care însemnă neumblat, face referire la interdicția femeilor de la merge pe Muntele Athos. Datorită Avatonului zona a rămas una sihastrică și monahală, departe de poftele lumii păgâne.
Cei care au „inventat” această interdicție sunt călugării care au ajutat la construcția mănăstirilor de pe Muntele Athos. În lume mai există mănăstiri ortodoxe care au această regulă, precum: Mânăstirea Frasinei, România; Mânăstirea Sfântul Visarion – Dosikou, Grecia; Mânăstirea Sfântul Sava cel Sfințit, Israel.
Interdicția intrării femeilor la Muntele Athos a fost instituită în secolul al XI-lea, după ce unii călugări tineri au fost seduși de femei care se dădeau drept ciobani pentru a intra în contact cu aceștia, corupându-i să întrețină relații sexuale. Pe Muntele Athos nu este permis nici accesul animalelor de sex feminin.