Reclamă

Dragostea, așa cum spune melodia, este un lucru foarte special.

Deci, când îl găsim, suntem dornici să ne bucurăm de prada. Dar ce este la oameni care ne face să tânjim după iubire în primul rând? Se pare că motivul cel mai inerent este și cel mai puțin romantic.

În general vorbind, „legătura de pereche” umană este un impuls pentru a menține specia în existență. De-a lungul timpului, tendința de a găsi o conexiune amoroasă a evoluat de la relațiile construite pe nevoi la cele de bucurie. Astăzi, îndrăgostirea este definită social.

Dacă nu am avea povești de dragoste care să stabilească așteptările de a ne îndrăgosti, s-ar putea să nu o facem. Totuși, ne-am lega în continuare. Dragostea contemporană este mai de succes atunci când sunt prezente componente cheie. Precum pasiunea, compania și angajamentul.

Cum dezvoltăm iubirea

De ce ne îndrăgostim? Oamenii de știință au în sfârșit un răspuns pentru asta
Pixabay

Stadiile de început ale iubirii, precum și modul în care o urmărim și o dăm pe tot parcursul vieții, depind foarte mult de părinții noștri. Ne naștem ca bebeluși neajutorați, dependenți de părinții noștri pentru a ne îndeplini nevoile. Iubirea devine, atunci, împlinirea nevoilor și căutăm aceeași iubire ca adulți.

Teoria atașamentului joacă un rol important în dezvoltarea iubirii față de părinții noștri. Deoarece atunci când copiii sunt protejați și hrăniți de părinți disponibili și receptivi, nevoia lor de îngrijire emoțională este satisfăcută. Prin urmare, ei învață să iubească părinții în schimb.

Ceea ce copiii învață despre dragoste de la părinți determină modul în care îi vor iubi pe ceilalți ca adulți. Dacă părinții tăi ți-au îndeplinit nevoia de a fi hrănit emoțional dându-ți dragoste, te-ai dezvoltat apoi într-un adult care are dragoste de dăruit. Dar dacă nevoile tale emoționale nu au fost hrănite, nu te-ai dezvoltat pe deplin. Și, în schimb, ai devenit un adult exigent și anxios. caută în continuare iubirea de care ți-ai lipsit în copilărie.

Asta nu înseamnă că oamenii din casele neglijente sau care nu iubesc nu sunt capabili să se iubească pe ei înșiși. Dar ar putea fi nevoie să facă ceva mai multă muncă pentru a-și rezolva problemele și a ajunge acolo.

Creierul și corpul despre iubire

Creierul nostru este configurat pentru a susține legătura de pereche. Când oamenii se îndrăgostesc, intră într-o stare anume. Un mod elegant de a spune infatuare sau obsesie. Acest lucru se întâmplă pentru că creierul și hormonii noștri se dezlănțuie atunci când ne confruntăm cu un interes amoros sincer.

Când suntem în compania persoanei iubite, creierul produce mai multă serotonină. Care dă o senzație de bine, mai multe endorfine, care sunt calmante naturale ale durerii și mai multă dopamină. Care crește plăcerea. Sentimentul bun este o recompensă care ne face să vrem mai mult.

Deși nivelurile de serotonină variază de la persoană, ele pot scădea și în timpul procesului de cap peste călcâi. Ca urmare, scăderea serotoninei poate produce simptome asemănătoare TOC. Care îi determină pe unii oameni să se gândească la persoana de care sunt îndrăgostiți în mod constant. Reacțiile hormonale nu se limitează însă la dragostea romantică. Vizualizarea imaginilor cu frumusețe, natură, cu cineva drag, [sau chiar] animalul tău iubit, ne poate face să ne simțim relaxați sau să producem emoții iubitoare, eliberând oxitocină în sânge.

De ce unii oameni găsesc dragostea mai repede

Ocazional, privirile se întâlnesc prin cameră, iar restul este istorie. Pentru cei mai mulți dintre noi însă, să se îndrăgostească este mai complicat. Uneori, persoana care vrea să fie iubită își iese inconștient în felul său.

Pentru a găsi dragostea, trebuie să fim mai întâi capabili să dăruim iubire. Și trebuie să avem această iubire pe care să o dăruim în noi înșine. Când te simți iubitor, proiectezi asta și ceilalți oameni observă.

În căutarea unui iubit, persoana care nu se simte demnă de iubire nu se poate prezenta ca fiind iubită. Această lipsă de încredere se traduce prin nevoință. Care respinge potențialele interese amoroase, cum ar fi spray-ul împotriva insectelor. Cu cât persoana singuratică caută iubirea mai mult, cu atât mai mult îi scăpa. Cu cât apar mai nevoiași, cu atât există mai puține șanse ca cineva să intre în viața lor pentru a-și îndeplini acele nevoi.

Odată ce ești gata să te iubești pe tine însuți și ești deschis către iubirea din afară, restul este sincronizare, chimie și teren comun. Deși vechea zicală „opusele se atrag” rămâne răspândită, este de fapt falsă în majoritatea cazurilor. Scopul este să găsești pe cineva care împărtășește aceleași valori ale tale. Care dorește aceleași lucruri pentru relația pe care o faci, în mod natural să fie de acord cu tine cu privire la cum să obții acele lucruri. Șu, nu în ultimul rând, are o adâncime reciprocă de dragoste și dorință pentru unul pe altul.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro