Duminica Floriilor aduce aminte de intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim, înainte de Pătimirile Sale. Hristos a intrat în orașul sfânt pe un măgar tânăr. Toți oamenii, bărbați, femei și copii aveau în mână ramuri verzi de finic și îl aclamau cu bucurie. Aceștia strigau „Osana! Binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului, Împăratul lui Israel!”.
Duminica Floriilor sau a Stâlpărilor este o sărbătoare foarte importantă pentru creștini, atestată cu mărturii istorice din secolul al IV-lea. Aceste mărturii ne spun cum creștinii aduceau la biserică ramuri de salcie, care erau binecuvântate și împărțite credincioșilor. Acestea aduceau aminte de ramurilor de finic și de măslin cu care a fost primit Hristos în Ierusalim.
Simbolistica ramurilor de salcie
În țara noastră, nu găsim ramuri de finic sau de măslin, de aceea au fost înlocuite cu crengile de salcie. Acestea sunt simboluri ale biruinței, ale puterii și ale prosperității. Mai mult decât atât, simbolizează biruința asupra morții lui Iisus Hristos, așa cum a arătat prin învierea lui Lazăr și mai apoi prin învierea Sa.
Ce trebuie să faci cu ramurile de salcie?
Credincioșii ortodocși iau aceste ramuri sfințite și le pun la icoanele din casă. De asemenea, ramurile de salcie se pun și la porțile caselor pentru a arăta că oamenii așteaptă sărbătoarea Învierii. Cei care merg la Biserică iau mai multe ramuri și le duc și celor neputincioși care nu pot ajunge la slujbă.
În unele zone ale țării, tradiția le îndeamnă pe fetele tinere să pună ramurile de salcie sub pernă. Prin acest lucru, acestea speră că vor deveni mai frumoase și vor fi căutate de băieți pentru măritiș.
Gospodarii pun ramurile de salcie sfințite la vie, prin grădini și le agață de pomii fructiferi. Fac aceste lucruri pentru a le binecuvânta și sfinți, iar acestea vor fi sănătoase și roditoare.