Reclamă
Reclamă

Vechiul mister al motivului pentru care femeile trăiesc mai mult decât bărbații și-ar putea găsi rezolvarea în cele mai mici și cele mai mari celule ale corpului: spermatozoizii și ovulele, esențiale pentru procesul de reproducere umană, relatează The Guardian.

Cercetătorii din Japonia au demonstrat pentru prima dată în cazul vertebratelor că celulele care devin ovule la femele și spermatozoizi la masculi determină diferențele de durată de viață dintre cele două sexe. Înlăturarea acestor celule face ca specimenele, indiferent de sex, să aibă aceeași speranță de viață.

Experimentele au fost realizate pe pești killi turcoaz, o specie de pești mici de apă dulce care ajunge la maturitate în doar două săptămâni și trăiește câteva luni. Cercetătorii cred că un mecanism biologic asemănător ar putea influența și durata de viață la oameni, precum și la alte specii.

Reclamă

„Procesul de îmbătrânire al peștilor killi este similar cu cel al oamenilor, așa că nu cred că oamenii sunt neapărat mai complicați”, a declarat profesorul Tohru Ishitani, autorul principal al studiului desfășurat la Universitatea Osaka. „Cred că acest studiu va fi un pas important pentru a înțelege controlul îmbătrânirii la oameni.”

La nivel global, femeile trăiesc în medie cu 5% mai mult decât bărbații. Mai mulți factori contribuie la această diferență – bărbații tineri sunt mai expuși riscului de a muri în accidente și de a se sinucide, iar femeile duc adesea un stil de viață mai sănătos.

Discrepanța se observă și la alte specii: în cazul primatelor și al maimuțelor din Africa și Asia, femelele tind să trăiască mai mult decât masculii.

La oameni, această diferență variază mult de la o țară la alta. Speranța de viață pentru persoanele născute în Marea Britanie în 2020 și 2022 era de 78,6 ani la bărbați și 82,6 ani la femei. În Rusia, bărbații tind să moară cu 13 ani mai devreme decât femeile, parțial din cauza consumului mare de alcool și a fumatului. În România, speranța de viață a femeilor este de 76,6 ani, iar cea a bărbaților este de 69 de ani.

Ishitani a subliniat că una dintre cele mai clare diferențe dintre sexe este dată de spermatozoizi și ovule, astfel că era logic să investigheze dacă acestea influențează durata de viață.

Echipa de cercetători a arătat că, dacă se întrerupe producția de celule germinale care devin spermatozoizi sau ovule, masculii trăiesc mai mult, iar femelele mor mai repede decât în mod normal, eliminând decalajul dintre cele două sexe.

„Ne așteptam ca înlăturarea celulelor germinale să extindă durata de viață atât pentru masculi, cât și pentru femele”, a spus Ishitani. Cu toate acestea, doar viața masculilor s-a extins, în timp ce femelele au murit mai repede.

„A fost neașteptat, dar am realizat că această descoperire ar putea explica diferențele de durată de viață dintre sexe.”

Schimbările hormonale la femele au încurajat creșterea, în schimbul menținerii țesuturilor sănătoase; în același timp, un nivel mai scăzut al estrogenului a crescut riscul apariției bolilor cardiovasculare.

Pe de altă parte, masculii au generat mai multă vitamina D la nivelul ficatului, ceea ce ar putea explica de ce aveau oase, mușchi și piele mai sănătoase.

Când au testat dacă administrarea vitaminei D are vreun efect asupra peștilor killi, cercetătorii au descoperit că durata de viață s-a extins cu 21% la masculi și 7% la femele. Cu toate că nu au fost observate efecte negative, Ishitani a subliniat importanța folosirii unei „cantități potrivite”.

În Marea Britanie, specialiștii în sănătate recomandă o doză zilnică de 10 micrograme – sau 400 de unități internaționale (UI) – toamna și iarna. O doză mai mare de 100 de micrograme – sau 4.000 de UI – luată zilnic poate fi dăunătoare.

Un studiu din 2021 a arătat că 81 de eunuci coreeni au trăit cu 14-19 ani mai mult decât bărbații provenind dintr-un mediu socioeconomic similar și care nu erau castrați.

Reclamă
Share.
© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro