Reclamă

Lumina și sunetul sunt insuportabile.

De fapt, orice mic zgomot sau rază de lumină creează o durere orbitoare și te trimite înapoi în pat pentru a te ascunde într-o cameră întunecată în care vrei doar să fii lăsat singur. Durerea este extrem de intensă și poate dura ore sau chiar zile în unele cazuri. Adesea se repetă. Uneori o săptămână mai târziu, alteori o lună mai târziu. Sună destul de mizerabil, nu-i așa? Acestea sunt simptomele unei migrene

Și, dacă ești femeie, ai șanse de aproape trei ori mai mari să le ai decât un bărbat. Potrivit Clinicii Mayo, 17% dintre femei au dureri de migrenă, în timp ce doar 6% dintre bărbați o au. Aceste statistici stau la baza întrebării – de ce femeile au mai multe migrene decât bărbații?

1.Sensibilitate la durere

De ce femeile au mai multe migrene decât bărbații? Cum poți să le tratezi chiar la tine acasă
Pixabay

Femeile pot fi mai susceptibile sau mai sensibile la factorii declanșatori ai migrenei decât bărbații. Dr. Kevin Sperber, profesor asistent de Medicina de Reabilitare Clinica la Columbia University College of Physicians and Surgeons din New York City, spune. „Nu cunosc vreo cercetare care să compare în mod specific sensibilitatea bărbaților și femeilor cu migrene la factori declanșatori specifici. Totuși, pentru factorii declanșatori dietetici și farmacologici (cum ar fi cofeina sau alcoolul), aceeași doză va afecta bărbații și femeile în mod diferit”.

În primul rând, femeile tind să fie mai mici decât bărbații. Așa că aceeași cantitate de alcool poate afecta o femeie mai mult decât un bărbat. Femeile metabolizează, de asemenea, alcoolul, cofeina și alte alimente și substanțe chimice în mod diferit, ceea ce poate explica și mai mult sensibilitatea lor crescută.

Până în prezent, nu există studii care să arate că bărbații și femeile fac față migrenelor în mod diferit. Totuși, dr. Desiree Thomas, neurolog la Clinica Kelsey-Seybold din Houston, Texas, spune că există cercetări care arată „diferențe în modul în care creierul bărbaților și femeilor procesează informațiile despre durere”.

2.Istoricul familial este un alt factor important în activitatea migrenei

Dacă ai rude cu migrene, atunci este mai probabil să le ai și tu. Cu cât ruda este mai aproape de tine și cu cât ai mai multe rude cu migrene, cu atât vei fi mai susceptibilă și la ele.

Există o legătură genetică certă atunci când vine vorba de migrene. Care susține și mai mult ideea că există mai mult decât doar femeile să fie mai slabe decât bărbații sau femeile care răspund diferit la factori declanșatori.

3.Migrene hormonale

Se crede că estrogenul este principala explicație a motivului pentru care femeile au mai multe migrene decât bărbații.

Potrivit Comitetului American Headache Society, până la pubertate, băieții și fetele raportează aceeași rată a migrenelor. După pubertate însă, cifrele se schimbă semnificativ. Pentru fete, marea schimbare care se întâmplă la pubertate este că corpurile lor încep să aibă fluctuații ale estrogenului pe măsură ce se deplasează prin ciclurile menstruale.

Femeile au adesea migrene hormonale chiar înainte sau în timpul menstruației, când nivelul de estrogen scade. Aproximativ 60 până la 70% dintre femeile care suferă de migrene raportează că ciclul lor lunar este legat de momentul în care au migrene.

Dr. Marcia Whalen, D.O., medic al Centrului de Antrenament Olimpic al SUA din Colorado Springs, spune: „Unele migrene pot fi asociate cu schimbarea nivelurilor de estrogen pe parcursul ciclului menstrual. Făcând astfel femeile mai susceptibile la acest tip particular de migrenă. „

4.Contraceptivele hormonale

Acestea, pot agrava sau ameliora migrenele hormonale. Medicii pot ajusta doza pacienților până când pilulele contraceptive fie nu au niciun efect asupra sau ameliorează simptomele migrenei.

Potrivit Clinicii Cleveland, o altă abordare este de a prescrie o pastilă continuă. Astfel încât pacienta să nu aibă o perioadă menstruală sau să experimenteze o scădere a estrogenului.


Reclamă

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.

© 2024 Editura Substantial SRL – substantial.ro