Resveratrolul ar putea fi un ingredient cheie care face ca vinului roșu să fie sănătos.

Alcoolul și anumite substanțe din vinul roșu numite antioxidanți pot ajuta la prevenirea bolii coronariene, afecțiunea care duce la atacuri de cord.

Orice legătură între vinul roșu și mai puține atacuri de cord nu este complet înțeleasă. Dar o parte din beneficiu ar putea fi faptul că antioxidanții din vinul roșu pot crește nivelul de colesterol HDL (colesterolul „bun”) și pot proteja împotriva acumulării de colesterol.

Beneficii pentru sănătate

De ce este vinul roșu o băutură sănătoasă. Beneficiile te vor surprinde
Pixabay

Consumul moderat de vin roșu poate avea beneficii pentru sănătatea cardiovasculară.

Vinul roșu a făcut parte din evenimente sociale, religioase și culturale de sute de ani. Mănăstirile medievale credeau că călugării lor trăiau mai mult, parțial din cauza consumului regulat și moderat de vin.

În ultimii ani, știința a indicat că ar putea exista adevăr în aceste afirmații.

Potrivit unui studiu din 2018, sursă de încredere, deși în special nu există recomandări oficiale cu privire la aceste beneficii, consumul de vin roșu cu moderație are legături pozitive cu:

boala cardiovasculară

ateroscleroza

hipertensiune

anumite tipuri de cancer

diabet de tip 2

tulburări neurologice

sindrom metabolic

Cum ar putea vinul roșu să îmbunătățească sănătatea?

Vinul roșu poate obține beneficii pentru sănătate din efectele sale antioxidante, antiinflamatorii și de reglare a lipidelor.

Vinul roșu – obținut din struguri negri zdrobiți – este o sursă relativ bogată de resveratrol. Un antioxidant natural din pielea strugurilor.

Antioxidanții reduc stresul oxidativ din organism. Stresul oxidativ are legături clare cu multe boli, inclusiv cancerul și bolile de inimă.

Există multe alimente sănătoase, bogate în antioxidanți, inclusiv fructe, nuci și legume.

Strugurii întregi și fructele de pădure sunt surse mai bune de resveratrol decât vinul roșu și, din cauza riscurilor pentru sănătate legate de consumul de alcool, obținerea de antioxidanți din alimente este probabil mai sănătoasă decât consumul de vin.

Oamenii ar putea avea nevoie să bea mult vin roșu pentru a obține suficient resveratrol pentru a avea un efect, ceea ce ar putea face mai mult rău decât bine.

Acestea fiind spuse, atunci când alegeți între băuturi alcoolice, vinul roșu poate fi mai sănătos decât unele altele.

Sănătatea cardiovasculară

Multe studii de-a lungul anilor au arătat o legătură pozitivă între consumul moderat de vin roșu și sănătatea inimii.

Recent, o recenzie din 2019, sursa de încredere, a raportat că consumul de vin roșu este asociat cu un risc mai scăzut de boală coronariană, care este o cauză principală de îmbolnăvire și deces în Statele Unite.

Autorii au concluzionat că vinul roșu ar putea avea efecte cardioprotectoare.

Cu toate acestea, sursa de încredere a Asociației Americane a Inimii (AHA) spune că astfel de studii nu arată relații cauză-efect. Alți factori pot juca un rol. De exemplu, persoanele care beau vin roșu cu moderație pot urma, de asemenea, un stil de viață mai sănătos sau o dietă mediteraneană.

De asemenea, ei subliniază că excesul de alcool poate dăuna direct inimii. Pentru a rămâne în siguranță, oamenii ar trebui să respecte ghidurile oficiale ale CDC de la Centers for Disease and Prevention (CDC), sursa de încredere, care definesc consumul moderat de alcool ca:

1 pahar de vin pe zi pentru femei

2 pahare de vin pentru bărbați

Un pahar de vin este 5 uncii (oz) de 12% alcool în volum.