În loc să ne uităm cu invidie la cineva, putem învăța și avansa datorita acestei persoane

Atât de mulți oameni spun că a te compara cu ceilalți este dăunător și total nesănătos.

Cu toate acestea, ei nu încearcă niciodată să o vadă dintr-o perspectivă diferită. În mod surprinzător, este posibil să îți găsești individualitatea (și să nu o pierzi, așa cum se crede) și chiar să-ți crești stima de sine. Dacă acțiunea de a te compara cu ceilalți îți face deja stomacul învârtit, încearcă în schimb să-l transformi într-un obicei pozitiv.

După cum spun unii: dacă nu îi poți învinge, alătură-te lor.

1. Realizezi mai mult

De ce este bine să te compari cu alți oameni. Motivul o să te surprindă
Pixabay

Comparându-te cu ceilalți, te inspiri de la alți oameni și asta, la rândul său, te ajută să crești. Poți fi motivat de productivitatea sau persistența altcuiva. Compară-te cu acești oameni și încearcă să preia cele mai bune obiceiuri ale lor. Totuși, rețineți că numărul de aprecieri nu merită comparat.

Finanțele tale ar trebui să rămână în afara concurenței, pentru că nu te va face decât să crezi că lumea este nedreaptă. În schimb, de exemplu, încercați să înțelegeți de ce cineva are atât de mulți bani (dacă nu sunt moșteniți, desigur). În acest fel, îți vei face o idee despre cât de mult efort trebuie să depui pentru a avea o viață bună. Ar trebui să te uiți la ceea ce fac alți oameni de succes și să înveți de la ei.

Țineți minte că imitația necugetată nu funcționează. Aceste cunoștințe dobândite trebuie adaptate nevoilor dumneavoastră. În acest caz, încorporezi atenția, pui întrebări și nu îi copiați doar pe alții.

2. Înveți să fii mai recunoscător

Când ne străduim în mod constant să fim din ce în ce mai buni, avem tendința să luăm lucrurile obișnuite de bune. Din fericire, compararea vieții tale cu cea a altora poate fi o practică eficientă a recunoștinței. Simpla conștientizare a faptului că ai o casă, pat și mâncare, poate cultiva o apreciere pentru viața ta. Unii oameni nu au jumătate din lucrurile pe care le faci, așa că data viitoare când te duci în pat, chiar înainte să îți lovească capul de pernă, fă-ți un minut pentru a-ți aminti cât de fericit ești să ai un pat confortabil.

3. Te ajută să faci față regretelor

Un studiu realizat de Universitatea Concordia a constatat că compararea regretelor noastre cu cele ale altor oameni poate cultiva emoții pozitive. La experiment au participat 104 persoane de diferite vârste. Li s-a cerut să-și împărtășească cele mai mari regrete. Cei care au simțit că regretele altora sunt mai rele au arătat o creștere a emoțiilor pozitive.

Aceasta este așa-numita comparație socială descendentă. Ideea este să ne simțim mai bine pentru că cineva este mai rău decât noi. Ne crește stima de sine, promovează emoțiile pozitive și ameliorează anxietatea.

4. Te ajută să rezolvi problemele

Compararea problemelor tale cu cele care au trecut deja prin ceea ce ai de-a face poate fi reconfortant și motivațional. Ne putem chiar imagina oamenii pe care îi arătăm, dându-ne sfaturi, de parcă ar fi părinții noștri imaginari. Putem identifica modul în care alți oameni fac față unor probleme similare și putem implementa unele dintre soluțiile lor la propriile noastre lupte. Destul de interesant, puteți evita problemele, în primul rând, aruncând o privire asupra modului în care alții au eșuat.

După câteva analize și comparații amănunțite, este mai puțin probabil să dai greșelii.

5. Îți repari defectele de personalitate

De fapt, este posibil să-ți sporești încrederea în tine în timp ce te compari cu ceilalți. De exemplu, dacă ești dureros de timid, poți deveni mai sociabil comparându-te și ridicându-te la o altă persoană. Chiar dacă nu ești, să zicem, în mod natural extrovertit, poți învăța să fii așa, imitându-i pe alții. Ei bine, așa au evoluat oamenii – prin comparație și imitație.

De asemenea, este ușor să-ți ajustezi comportamentul prost odată ce vezi pe cineva comportându-se la fel de rău. Un astfel de exemplu strălucitor este instantaneu înrădăcinat în memoria ta și probabil că nu te vei mai comporta niciodată așa.

Share.

Alexandra Neacșu, are 24 de ani și e absolventă a Facultății de Artă Geo Saizescu. Îi plac foarte mult filmele sci-fi, cărțile horror și adoră să gătească. În prezent cochetează și cu arta și este membră fondatoare a „Teatrului Nou”.